Mihailo: Sastanak će biti u funkciji politike raspirivanja međunacionalne mržnje

„Ne samo beogradska patrijaršije, nego i njena cetinjska filijala na čelu s njim, devedesetih godina prošloga vijeka, bila je generator ratova na tlu bivše zajedničke domovine. Tada je radikalizovala svako pitanje i odbijala svaki razgovor“, kaže se reagovanju Mihaila
173 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.08.2015. 10:35h

Sastanak vladike Amfilohija sa liderima opozicije, zakazan povodom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, biće u funkciji politike raspirivanja međuvjerske i međunacionalne mržnje u državi, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kako je najavljeno, razgovaraće 3. septembra sa predstavnicima dijela opozicije o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti koji se nalazi na javnoj raspravi.

Mihailo je kazao da Amfilohije za takvu politiku ima podršku i u zemlji i od vani, i od dijela vlasti i od većine opozicije, zbog čega je nekažnjeno demonstrira.

„Ne samo beogradska patrijaršije, nego i njena cetinjska filijala na čelu s njim, devedesetih godina prošloga vijeka, bila je generator ratova na tlu bivše zajedničke domovine. Tada je radikalizovala svako pitanje i odbijala svaki razgovor“, kaže se reagovanju Mihaila.

Prema njegovim riječima, podsticala je mržnju prema svim drugim i drugačijim, a sada je podstiče prema Crnogorcima i crnogorskoj državi, oglašavajući je privremenim rješenjem i antisrpskom tvorevinom, protiv koje su dozvoljene sve mjere.

„Zato, najavljeni sastanak, iako formalno zakazan zbog jednog zakona, bez sumnje, i sadržinom i zaključcima, biće uperen protiv mira i državnog suvereniteta. Nažalost, većini naše opozicije je više stalo do interesa drugih država i naroda nego do Crne Gore”, rekao je Mihailo.

On je kazao da Amfilohije koji je brutalno devastirao Crnu Goru i nametnuo SPC kao pregovarački faktor sa nesagledivim posljedicama, ponovo okuplja opoziciju s namjerom da je huška protiv Crne Gore, a za račun stranih interesa.

„Razmjera tog kriminalnog akta koji protivurječi svim našim interesima i vrijednostima je takva da će dovesti u pitanje zemlju, njen suverenitet i integritet”, ocijenio je Mihailo.

On je kazao da je zabrinjavajuća činjenica da su velikosrpske političke i parareligiozne strukture u Crnoj Gori ujedinjene, jer su im politički ciljevi jedinstveni.

„Ta sila koja se zavjerila protiv crnogorske države je sila koja se mora poraziti. Država je na redu, koja pred njim i njegovim beogradskim patronima ne smije pokleknuti”, poručio je Mihailo.

Bonus video: