SUSRET SA MARKOVIĆEM

Bjernacki: Poziv u NATO od strateškog značaja i za region i za Evropu

Delegacija Poljske je ocijenila da Crna Gora članstvom u NATO-u počinje novo razdoblje njegovanja i unapređivanju demokratskih standarda
0 komentar(a)
Marek Bjernacki, Foto: Vlada Crne Gore
Marek Bjernacki, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.08.2015. 14:23h

NATO može obezbijediti i očuvati mir i sigurnost na Balkanu, a odluka o pozivu Crnoj Gori za članstvo u Alijansi je od strateškog značaja ne samo za državu, već i za Zapadni Balkan i Evropu u cjelini, kazao je državni sekretar u kabinetu poljskog premijera, Marek Bjernacki.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Poljske, koju je predvodio Bjernacki.

Iz Vlade je saopšteno da su u razgovoru razmijenjena mišljenja o procesu evroatlantskih integracija Crne Gore i, u tom kontekstu, o pitanjima obavještajno-bebzbjednosnog sistema, savremenim izazovima i prijetnjama, kao i saradnji obavještajnih službi Crne Gore i Poljske.

„NATO predstavlja strukturu koja može obezbijediti i očuvati mir i sigurnost na Balkanu i odluka o pozivu Crne Gore za članstvo u Alijansi je od strateškog značaja ne samo za Crnu Goru, već i za region Zapadnog Balkana i Evropu u cjelini“, rekao je Bjernacki.

On je pohvalio posvećenost Crne Gore očuvanju i promovisanju demokratskih vrijednosti i istakao da njegova zemlja podržava napore Crne Gore na putu za članstvo u NATO.

Bjernacki je dodao da Vlada Poljske podržava evroatlantske aspiracije Crne Gore, ne samo u vojnom, već i političkom i ekonomskom smislu.

On je naglasio da Poljska cijeni ulogu Crne Gore u očuvanju stabilnosti i bezbijednosti u regionu i da kroz iskustvo u procesu integracija može pružiti potrebnu ekspertsku pomoć i podršku.

Delegacija Poljske je ocijenila da Crna Gora članstvom u NATO-u počinje novo razdoblje njegovanja i unapređivanju demokratskih standarda.

Marković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Poljske evroatlantskim aspiracijama i ukupnom demokratskom razvoju Crne Gore, ističući da su politika i bezbijednost ključne za razvoj i ukupne reforme koje naša država sprovodi na putu za članstvo u NATO.

„Crna Gora svoje uspjehe na polju reformi zasniva na političkoj i bezbjednosnoj stabilnosti i Vlada u kontinuitetu radi na unapređenju bezbjednosnog sektora, posebno obavještajne zajednice”, rekao on.

Marković je govorio i o naporima koje država ulaže u stvaranje integrisanog sistema bezbijednosti, objasnivši da se Crna Gora opredijelila za koordinaciju službi bezbijednosti u okviru Vijeća za nacionalnu bezbijednost, na čijem čelu se nalazi predsjednik Vlade.

Govoreći o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, Marković je naglasio potrebu snaženja institucionalnih kapaciteta bezbjednosnog sistema kako u obavještajnom, tako i u represivnom smislu.

On je podsjetio da je Biro za operativnu koordinaciju i usklađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor formiran radi unapređenja zakonodavstva, snaženja operativnih kapaciteta i ljudskih resursa za borbu protiv savremenih bezbjednosnih rizika.

"Sagovornici su se saglasili da je saradnja bezbjednosnih službi dviju država izgrađena na postojanim temeljima, ali da je moguće da bude dodatno osnažena, kako bi i u budućnosti bila uspješna", kazali su iz Vlade.

Pošto države već tradicionalno njeguju dobre bilateralne odnose na svim nivoima, Biernacki je ponovio spremnost Poljske da uspostavi tješnju saradnju sa obavještajnim sektorom Crne Gore.

"Ocijenjeno je da ova posjeta predstavlja dodatni impuls jačanju saradnje Crne Gore i Poljske i da je partnerski odnos dviju država od dragocjene važnosti u narednim fazama implementacije evroatlantskih standarda", zaključuje se u saopštenju.