Države Zapadnog Balkan neće ometati jedne druge na putu evropskih integracija

Deklaraciju usvojenu na Samitu, koji se održava u Beču, predložila je Savjetodavna grupa Balkan u Evropi (BiEPAG).
79 pregleda 2 komentar(a)
Samit Beč, Foto: Gov.me
Samit Beč, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.08.2015. 15:04h

Visoki predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Samita "Zapadni Balkan 6", usvojili su tekst "Deklaracije o bilateralnim pitanjima", kojom se obavezuju na razrešavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i posvećenosti evropskim integracijama.

Deklaraciju usvojenu na Samitu, koji se održava u Beču, predložila je Savjetodavna grupa Balkan u Evropi (BiEPAG). Prihvatanjem ovog dokumenta, države Zapadnog Balkana obavezale su se da se neće međusobno ometati niti da bilo koji drugi način remetiti napredak susjeda ka Evropskoj Uniji, navodi se u saopštenju Evropskog fonda za Balkan.

Usvojena Deklaracija obavezuje zemlje-potpisnice da bilateralne sporove rješavaju tako da nijedna država Zapadnog Balkana ne blokira niti podstiče druge da blokiraju proces evropskih integracija nekog od susjeda, što je u više navrata zabilježeno u regionu tokom posljednjih godina. BiEPAG je Deklaracijom takođe predvideo da će Vlade zemalja Zapadnog Balkana otvorena bilateralna pitanja rješavati putem pregovora i drugim miroljubivim sredstvima za razrješenje konflikata, a da će se, ukoliko dogovor ipak ne bude postignut, pristupiti međunarodnoj arbitraži.

Na kraju, da bi se pratio napredak u primjeni dogovorenog, Deklaracija predviđa godišnje izvještavanje na predstojećim Samitima "Zapadni Balkan 6", pri čemu će prvi izveštaj biti predstavljen na Samitu u Parizu, koji će biti održan 2016. godine.

"Uz neriješene sporove u vezi sa granicama i političke sporove, koji se mahom tiču pitanja državnosti i nacionalnih identita, pitanja koja su ostala neriješena nakon raspada Jugoslavije, a posebno pitanja koja se tiču prava manjina – nisu samo prepreke za pojedinačne države na putu ka Evropskoj uniji, već i bezbjednosni rizici za cio region. Činjenica da su vlade Zapadnog Balkana usvojile zajedničku Deklaraciju izuzetno je važna i ohrabrujuća, pošto ukazuje na to da su zemlje regiona svjesne izazova sa kojima se suočavaju i spremne da zajednički rade kako bi se otvorena pitanja rješavala mirnim putem. Ujedno, prihvatanje Deklaracije je i praktično priznanje za stručnjake BiEPAG-a", rekla je Hedvig Morvai, iz Evropskog fonda za Balkan.

Ona je dodala da je za realizaciju ciljeva Deklaracije posebno značajno da je usvoje i države koje su članice Evropske unije, a susjedi su sa zemljama Zapadnog Balkana.

Eksperti BiEPAG-a predstavili su niz preporuka iz svoje političke analize pripremljene za bečki samit, pod nazivom "Uklanjanje prepreka koje ometaju pridruživanje EU: bilateralni sporovi zemalja Zapadnog Balkana".

U ovom dokumentu, pored usvajanja Deklaracije, oni su predložili niz mjera koje je moguće preduzeti u kratkom roku, kao što su imenovanje koordinatora EU za bilateralna pitanja i identifikovanje i rješavanje "lakših" otvorenih pitanja, što bi poslužilo kao model za druge zemlje u regionu.

Bonus video: