Prelazna vlada najbolje rješenje

Crnu Goru čeka duboka politička kriza, ako ne bude primjene novog izbornog zakonodavstva
5 komentar(a)
Izbori, glasanje, birači
Izbori, glasanje, birači
Ažurirano: 26.08.2015. 06:21h

Prelazna vlada jedino može obezbijediti uslove za održavanje parlamentarnih izbora i primjenu novog sistema elektronske identifikacije birača, smatraju u opoziciji.

Poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović tvrdi da jedino tehnička Vlada može stvoriti uslove za fer izbore, navodeći da Demokratska partija socijalista (DPS) nema interesa da se glasa po novim pravilima. On je upozorio da će vladajuća koalicija pokušati da opstruira održavanje fer izbora.

“Sistem elektronske identifikacije je dobro rješenje, ali teško da će ga Vlada primjenjivati na terenu. Poslije brojnih afera pa čak i učešća ljudi iz svijeta organizovanog kriminala na izborima, teško je povjerovati da će nova pravila zaživjeti u praksi. Novi sistem može primjeniti samo tehnička Vlada”, tvrdi Đukanović.

Član Državne izborne komisije Vlado Dedović kazao je ranije da se vanredni parlamentarni izbori ne mogu organizovati po novim pravilima, jer državne institucije nijesu radile ništa za stvaranje uslova za njihovo održavanje. On je pozvao da se sistem elektronske identifikacije birača testira prije parlamentarnih izbora, na lokaalmnim izborima u Tivtu martu. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nedavno je kazao da će 300 uređaja za elektronsku identifikaciju birača biti isporučeno do kraja januara naredne godine, pozivajući nadležne institucije da ispune ostale obaveze za održavanje parlamentarnih izbora naredne godine.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović upozorio je da će Crna Gora ući u veliku političku krizu ukoliko novo izborno zakonodavstvo ne bude funkcionisalo na narednim parlamentarnim izborima. Abazović smatra da neka tehnička Vlada treba da omogući atmosferu za fer izbore, ocjenjujući da aktuelna vlast za to nema volju.

„Mislimo da bi najbolja opcija bila da tehnička, prelazna vlada organizuje te izbore, što bi dodatno relaksiralo građane. Sve ostalo, biće jedna velika avantura sa neizvjesnim ishodom, prije svega učestvovanja na izborima a onda i priznavanja tih rezultata“, kazao je on agenciji MINA, navodeći da je što prije potrebno otvoriti dijalog svih političkih subjekata i civilnog sektora u pronalaženju najboljeg rješenja za sprovođenje parlamentarnih izbora.

Funkcioner Demosa Dragiša Janjušević kazao je da elektronska identifikacija birača mora imati adekvatnu podršku državnih institucija, ali i posebnog tijela koje bi nadziralo proces primjene. On smatra da bi proces trebalo da nadzire skupštinsko ili ekspertsko tijelo. „I pošto to u sebi ima taj novi je program, mora da bude zaštićen od raznoraznog hakovanja, koje bi sigurno moglo proizvesti neželjene posljedice i novu sumnju u čitav izborni proces”, kazao je on.

Milošević: Novi sistem će biti spreman za redovne izbore

Politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević tvrdi da će novi sistem elektronske identifikacije birača biti spreman za redovne parlamentarne izbore. Komentarišući Dedovićev predlog da sistem bude testiran na lokalnim izborima u Tivtu koji bi trebalo da se održe do marta 2016, Milošević je kazao da je sasvim logično isprobati ga prije parlamentarnih izbora.

“Logično je da se sistem prethodno isproba kako ne bi bilo nikakvih propusta. Novi sistem će svakako biti spreman za redovne parlamentarne izbore, ali za pobjedu na izborima ne odlučuju elektronski sistemi nego veća ili manja podrška građana”, kazao je Milošević.

Bonus video: