Đukanović: Nema političkog progona u Crnoj Gori

Govoreći o slobodi medija, Đukanović je rekao da je uvjeren da je napredovanje Crne Gore ka članstvu u NATO i EU potvrda unapređenja stanja i u toj oblasti
27 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2015. 15:43h

Ne postoji nijedan politički razlog za bilo kog građanina Crne Gore da traži azil u drugoj zemlji, kazao je premijer Milo Đukanović odgovarajući na pitanje da li postoji politički progon u Crnoj Gori.

Govoreći o slobodi medija, Đukanović je rekao da je uvjeren da je napredovanje Crne Gore ka članstvu u NATO i EU potvrda unapređenja stanja i u toj oblasti.

„ Uz sve to, u potpunosti sam ubijeđen da ne postoji nijedan politički razlog za bilo kog građanina Crne Gore, u kojem bi bilo osnova za traženje azila u bilo kojoj evropskoj, ili drugoj zemlji“, kazao je Đukanović u intervjuu za njemački poslovni list Handelsblat

On je kazao da Crna Gora želi da kroz jaču privredu i infrastrukturu okonča talas iseljavanja i da računa na podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Đukanović je ponovio da je Crna Gora sigurna zemlja porijekla, i da ispunjava sve uslove za takvu klasifikaciju prema njemačkom zakonu.

On je od Evropskog parlamenta tražio da Crnu Goru klasifikuje kao zemlju sigurnog porijekla, što je potez ka zaustavljanju iseljavanja.

Upitan koje kriterijume Crna Gora već ispunjava da bi bila klasifikovana kao sigurna zemlja porijekla, on je podsjetio da je država pred vratima NATO-a i na dinamičnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Ovi procesi, samo po sebi, pretpostavljaju ispunjavanje najviših kriterijuma, a sistem reformišu, i čine ga pravno i na svaki drugi način sigurnijim. Činjenica je, ipak, da najnoviji talas potražilaca azila nije zaobišao ni Crnu Goru i mi smo odlučni da to pitanje rješavamo u skladu sa kursom naših integracionih aspiracija“, naveo je Đukanović.

Na pitanje šta preduzima protiv migracija iz Crne Gore, on je kazao da u odnosu na pojačane migracije iz regiona, a djelimično i iz Crne Gore, čiji su pokretač propagandne dezinformacije, Vlada nastavlja da istrajava na stvaranju uslova za brži i ravnomjerniji razvoj zemlje.

„Kao i sa dinamiziranjem kontakata sa lokalnim upravama i građanima iz sjeverne regije, odakle je najveći broj onih koji su se odlučili za traženje azila“, odgovorio je Đukanović.

Bonus video: