Prosrpske partije imaju prečih stvari od ulaska u Vladu

“Ministarska i direktorska mjesta, za koja je inače u Crnoj Gori, u svim vremenima bila velika gužva i potražnja, nama nisu predstavljala nikakav prioritet, niti su nam lične pozicije bile ni približno značajne u odnosu na rešenje ovih tema koje su suštinski važne za opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori”, kaže Vučurović
121 pregleda 69 komentar(a)
Demokratski front, DF, Foto: Savo Prelević
Demokratski front, DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.10.2018. 05:22h

Najviši državni zvaničnici juče nijesu bili spremni da se izjasne o mogućnosti da opozicione prosrpske partije budu dio vlasti, dok je poziv šefa diplomatije Vlade Srbije Ivice Dačića tim partijama u Crnoj Gori, najjača među njima- Nova srpska demokratija, shvatila kao dobronamjeran.

“Ali mi smo od građana dobili podršku da se borimo za bolji ustavni položaj Srba, a ne za koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS),” poručili su iz Nove. Iz Ujedinjene Crne Gore kažu da prioritet treba da bude stvaranje Vlade državnog jedinstva koja bi stvorila uslove za demokratske izbore.

Dačić je u srijedu, gostujući na RTS-u, izjavio da Srbi u Crnoj Gori ne treba da se bave visokom politikom i da treba da uđu u vlast sa Đukanovićevom DPS. “Nema drugog načina osim ulaska u vlast. Milo Đukanović sa Muslimanima i Hrvatima, odnosno njihovim partijama pravi većinu, te prema tome, srpske partije doživljava kao ugrožavajući faktor. Vrijeme je da se to promijeni”, ocijenio je Dačić i dodao da su politički predstavnici Srba krivi što u državnoj administraciji Crne Gore radi sedam odsto pripadnika tog naroda. “Ali, Srbi kao Srbi, nikada nijesu jedinstveni i ne vjerujem da će poslušati ovo što stalno pričam”, kazao je Dačić.

Đukanović je juče u Budvi odbio da komentariše Dačićeve izjave, a poziv srpskog ministra nije želio da komentariše ni premijer Duško Marković.

Poslanik Nove Jovan Vučurović navodi da ovo nije prvi put da iz Beograda dobijaju ovakve poruke. “Radili su to i oni koji su vladali Srbijom i prije Ivice Dačića. Mi smo te pozive doživljavali kao i ovaj najnoviji, za dobronamjerne savjete i želju naših prijatelja da imaju u crnogorskoj vlasti prijatelje preko kojih bi gradili bolje odnose sa Crnom Gorom. Ali, kao srpski politički predstavnici, dobili smo podršku od strane naših građana, da se pošteno i ne žaleći sebe borimo za bolji ustavni položaj Srba a ne za koaliciju sa DPS-om”, kazao je Vučurović za “Vijesti”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da je njegov stav o ovom pitanju odavno poznat i da Srbija ima pravo i obavezu da brine i o Srbima, odnosno, njihovim pravima u Crnoj Gori. Koliko god, dodaje on, bila dobronamjerna vlast Srbije, ovdje su stvari jasne:

“Srbi u Crnoj Gori mogu samo svojom voljom pomoći sebi - sebi kao biračima ili sebi kao političkim predstavnicima birača. Za početak zadatak političkih predstavnika Srba i onih koji svoju politiku ne profilišu samo nacionalno ili tradicionalno, nego i antidiskriminatorski, mora biti da konačno dobijemo izbore za koje ćemo vjerovati da su demokratski, da nas niko nije pokrao na njima i da je dobijeni rezultat nesporna volja većine”, kaže Danilović.

To se, navodi Danilović, može uraditi jedino stvaranjem ambijenta međusobnog povjerenja, sprovođenjem u djelo zakona, odnosno Vladom državnog jedinstva koja bi odagnala svaku sumnju u zlu namjeru vlasti ili opozicije. “To je najmanje što može da se uradi za Crnu Goru koju bismo svi podjednako poštovali i činili srećnijom i sređenijom državom”, poručuje poslanik Ujedinjene Crne Gore.

Nepodnošljivo je, dodaje Danilović, da na grbači jedne ogromne i trpeljive populacije svakih izbora bude konstituisana Vlada kojoj je prioritet da “brani Crnu Goru od Srba”, kaže Danilović.

Zvaničnici SNP-a, kao ni vanparlamentrne partije Prava Crna Gora, koje baštine prosrpsku politiku, juče nijesu bili spremni da govore na ovu temu.Od nas se očekuje da zaustavimo diskriminaciju

Vučurović kaže da funkcionere Nove nikada niko od njihovih glasača nije upitao zašto neko od njih nije ministar ili direktor:

“Nego da li možemo da se borimo za njihov bolji nacionalni i ekonomski položaj. Zato mi, između ostalog, želimo da se zaustavi diskriminacija srpskog jezika koji se sad tretira kao jezik drugog reda, da se Ustavom i zakonima vrate naši istorijski simboli, odnosno simboli tradicionalne Crne Gore koji su zabranjeni i poništeni, SPC u Crnoj Gori je otvoreno napadnuta od nevjernika a položaj srpskog naroda duboko ugrožen”, kazao je Vučurović. Srbe u Vladu zvali Vučić, Nikolić, Marković i Đukanović

Poziv srpskim partijama da uđu u crnogorsku Vladu prije Dačića upućivali su i bivši i sadašnji predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Nikolić je 2013. prilikom posjete Crnoj Gori poručio “da bi politički predstavnici Srba u Crnoj Gori trebalo da uđu u vlast koju smatraju mafijaškom jer bi se sa te pozicije mogli uspješnije boriti protiv kriminala”. Vučić je, prema pisanju medija, isti poziv uputio političkim predstavnicima Srba tokom sastanka u Beogradu 5. avgusta.

Pored čelnih ljudi Srbije, političke predstavnike Srba u Crnoj Gori u Vladu je pozvao i Đukanović. On je 2013., kao premijer i uoči posjete Beogradu, kazao da bi za Crnu Goru bilo korisno da u njenu Vladu uđu politički predstavnici Srba, dok je aktuelni premijer Marković prošle godine kazao da to što u Vladi nema Srba nije posljedica njegovog odnosa kao premijera prema njima već „posljedica odnosa političkih predstavnika srpskog naroda prema sadašnjoj Vladi”.

Marković je tokom opozicionog bojkota parlamenta uputio poziv građanskoj opoziciji da uđe u Vladu, za šta je kasnije kazao da je to to način da se riješi zastupljenost političkih predstavnika srpskog naroda u izvršnoj vlasti.

Bonus video: