Pejović: Poglavlja 23 i 24 će nas pratiti tokom cijelog procesa

Pejović je izjavio da će poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu biti najzahtevnije za Crnu Goru, ali da očekuje da će do kraja 2018. godine završiti proces pregovaranja
4 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 22.08.2015. 12:08h

Glavni pregovarač Crne Gore s Evropskom unijom Aleksandar Andrija Pejović zadovoljan je dosadašnjim pregovaračkim procesom. On je istakao da će poglavlja 23 i 24, koja se se odnose na vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije i bezbjednosti, pratiti Crnu Goru tokom cijelog procesa pregovaranja.

Pejović je izjavio da će poglavlje koje se odnosi na životnu sredinu biti najzahtevnije za Crnu Goru, ali da očekuje da će do kraja 2018. godine završiti proces pregovaranja.

"Zadovoljni smo dosadašnjim pregovaračkim procesom, jer je dinamika, koja je utvrđena prije tri i po godine prilikom otvaranja pregovaračkog procesa ispunjena. Jednako kako je i Hrvatska išla kroz svoj pregovarački proces, tako ide i Crna Gora. Možemo reći da se nalazimo pri kraju faze u kojoj ispunjavamo uslove za otvaranje svih poglavlja", izjavio je Pejović u intervjuu za Anadoliju.

Ipak Pejović smatra da će rezultati u poglavljima 23 i 24 biti smjernica za dalji nastavak evropskog puta Crne Gore.

"Poglavlja 23 i 24 nisu samo mjerilo ukupnog otvaranja i zatvaranja procesa pregovaranja, nego su na neki način određena vrsta testa koja nas prati tokom sveukupne faze razgovora sa EU. Dobar napredak u oblasti vladavine prava usmjerava i napredak u drugim oblastima. Zbog toga je veoma važno da u ove dvije oblasti, posebno kada je poglavlje 23 u pitanju, gdje je smješteno pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, i poglavlje 24, koje je više usmjereno prema bezbjedonosnim aspektima, da te dvije oblasti imaju pravilan razvoj. Mi smo u prethodne tri godine bili usmjereni u kreiranju zakonodavnog okvira, donijeli smo 40 zakona. To je velika reformska agenda, kroz koju smo u potpunosti promijenili mnoge oblasti kada je vladavina prava u pitanju. Sada se nalazimo u fazi završetka izgradnje institucija. Da podsjetim da smo ove godine u procesu izgradnje ne samo Specijalnog državnog tužilaštva, već i Antikorupcijske agencije i Kancelarije za oduzetu imovinu. Od naredne godine ćemo ući u fazu da ćemo sve češće Briselu dostavljati rezultate koje postižemo na ovom polju. Naš dalji napredak će se određivati prema praktičnim rezultatima, prema onome što je konkretno urađeno", ističe Pejović.

Što se tiče poglavlja životne sredine, ono će prema Pejoviću, biti najskuplje za Crnu Goru.

"Poglavlje životne sredine još nismo otvorili. To je najzahtjevnije poglavlje, koje zahtijeva najviše napora, ne samo zato što je poglavlje sa mnogo pravne tekovine, koju treba primijeniti u Crnoj Gori, već i zato jer je skupo poglavlje. Treba da unaprijedimo standarde, da poboljšamo način upravljanja vodama, kvaliteta vazduha i odlaganja otpada. I pored toga što je bitno sa stanovišta finansija, potrebno je da sve 23 opštine u Crnoj Gori zajednički rade na sprovođenju onoga što imamo kao sprovođenje evropskih standarda. Naš cilj je da do datuma članstva, i kasnije u prelaznim razdobljima, budemo sposobni da primjenimo sve ono što je standard koji naši građani vide u EU", kaže Pejović.

Glavni pregovarač napominje da je Crna Gora mala država, pa zato treba da se privuče pažnja evropskim partnerima.

"Mi nismo visoko na agendi sastanaka i zbog toga je nezahvalno prognozirati tačan datum. Ono što je naš cilj jeste da do kraja 2018. godine uradimo sve, kako bi smo završili pregovarački proces, da se uskladimo sa pravnom tekovinom EU i ponudimo evropskim partnerima da zatvorimo pregovore. Poslije toga slijedi period od godinu i po do dvije godine ratifikacije sporazuma. To je dug proces, gdje svaka zemlja članica ugovor o pristupanju Crne Gore treba da provuče kroz svoj parlament. Upravo te dvije godine su pripremna faza, u kojima ste polu članica, ali niste punopravna. Naš cilj je da već od 2021. godine budemo spremni za članstvo, i da učestvujemo u novoj finansijskoj perspektivi, koja počinje u 2021/2022. godini", kaže Pejović.

Bonus video: