Dempsi: NATO možda ne nagradi Crnu Goru

"Članice NATO podijeljene kada je u pitanju bilo koje proširenje saveza”
13 komentar(a)
Džudi Dempsi, Foto: Euractiv.com
Džudi Dempsi, Foto: Euractiv.com
Ažurirano: 21.08.2015. 16:36h

Crna Gora snažno lobira da uđe u NATO, ali uprkos tome nije sigurno da će njeni napori biti nagrađeni, ocijenila je saradnica na Karnegi Europe Džudi Dempsi.

Ona je u autorskom tekstu za “Moskou tajms” pod nazivom “NATO se sprema za sukob sa Rusijom” navela da u Alijansi i dalje ne postoji usklađenost kada je u pitanju proširenje.

"Članice NATO-a su podijeljene kada je u pitanju bilo koje proširenje saveza. Mala država Zapadnog Balkana, Crna Gora, snažno lobira da bi bila primljena u NATO na sljedećem samitu koji će biti održan u Varšavi. Uprkos tome, nije sigurno da će trud Crne Gore biti nagrađen”, navela je Dempsi u tekstu.

Ona navodi da je više država članica iskazalo da ne želi da provocira Rusiju ili pošalju pogrešan signal daljim proširenjem Alijanse.

Dempsi navodi da neke od većih članica Alijanse apsolutno nemaju apetit za proširenje i da se to pokazuje i u slučaju Gruzije kojoj ne žele ni da ponude Akcioni plan za pridruživanje.

“Više NATO članica kažu da ne žele da provociraju Rusiju. U stvarnosti, ovakvo gledište dozvoljava Rusiji da ima veto na dalje proširenje NATO-a”, zaključila je Dempsi.

Bonus video: