Upis partije Ivana Brajovića trajaće mjesecima

Stranka penzionera koju vodi Vojo Vuletić sporila se sa MUP-om skoro dvije godine oko imena stranke
109 pregleda 14 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Socijaldemokrate Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2015. 16:55h

Ukoliko Socijaldemokrate (SD) Ivana Brajovića ne pristanu da promijene ime partije, kao što je MUP tražio, procedura njihovog registrovanja može da traje više od godinu dana. Takvo iskustvo već je imala Stranka penzionera, koja se sa MUP-om sporila skoro dvije godine.

SD do sinoć nije dobila konačno rješenje MUP-a po zahtjevu za registraciju, koji su podnijeli 3. avgusta. Iako je rok bio 15 dana, pomjeren je za nekoliko dana jer je prekinut zahtjevom MUP-a da SD dostavi dodatne informacije, rečeno je “Vijestima”.

U rješenju MUP-a, između ostalog, Brajovićeva partija je upozorena da u Registru već postoji SDP Crne Gore i da bi “upis Socijaldemokrata Crne Gore nedvosmisleno izazvao zabunu u javnosti”.

Na to je ranije podsjetio i tadašnji generalni sekretar SDP-a Borislav Banović, tražeći od ministra Raška Konjevića, da odbaci zahtjev SD.

U Brajovićevoj partiji međutim smatraju da ne postoji prepreka za registraciju, pa su najavili krivičnu prijavu protiv Konjevića, podsjećajući da je on potpredsjednik SDP-a i da je pod kontrolom predsjednika Ranka Krivokapića.

Brajovićeva partija se poziva na član 15 Zakona o političkim partijama, kojim se propisuje obaveza MUP-a da registruje stranku. Međutim MUP smatra, kako su naveli u dopisu SD, da je članom 13 istog zakona precizirano da se ”naziv, skraćeni naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije...” Zakonom nije precizirano da li MUP može da odbije zahtjev u slučaju kad može doći do zabune oko imena.

Oni razjašnjenje traže u odredbi istog zakona prema kojoj partija koja smatra da je oštećena “tužbom pred nadležnim sudom zahtijeva brisanje iz Registra”.

Zbog svega ovog konačno rješenje moraće da ponudi Upravni sud. U SD ne žele da preciziraju da li će i kada pokrenuti upravni spor, navodeći da još nijesu dobili konačno rješenje MUP-a. MUP je međutim jasno najavio da neće registrovati Brajovićevu partiju pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore.

Ukoliko neka strana i pokrene postupak, on će trajati mjesecima, kao u slučaju Stranke penzionera. Advokat Marko Dakić je skoro dvije godine vodio spor pred sudom u njihovo ime.

Ako Upravni sud presudi suprotno rješenju MUP-a, pa MUP odbije da ga sprovede, stranka ponovo ide na sud. I tako, po Zakonu o upravnom postupku, tri puta.

Vuletić: Brajović sad tvrdi da je u pravu, a nas je odbijao da upiše

"Dokumenta koja smo tada predali za registrovanje partije bila su u skladu sa zakonom, sve je bilo čisto, ali Brajović je odbio da nas upiše. Sad kad on prolazi kroz isto, tvrdi da je u pravu," kazao je predsjednik Stranke penzionera Vojo Vuletić.

On je podsjetio da su Upravni sud i MUP mjesecima donosili suprotne odluke i da se sve vrtjelo ukrug.

Bonus video: