AUDIJENCIJA U APOSTOLSKOJ PALATI

Papa poručio Đukanoviću: Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite

Đukanović je papi poklonio monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu
67 pregleda 21 komentar(a)
Milo Đukanović, papa Franjo, Foto: Reuters
Milo Đukanović, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2018. 17:55h

Znam da radite na miru, želim da tako i nastavite - riječi su kojima je papa Franjo dočekao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, na jutrošnjoj audijenciji u Apostolskoj palati koja je u četiri oka trajala nešto duže od pola sata, prenosi La Stampa.

Kako se navodi u saopštenju vatikanske pres službe, tokom "srdačnog razgovora je istaknuto zadovoljstvo dobrim odnosima između Svete stolice i Crna Gore, koji su učvršćeni Temeljnim ugovorom iz 2011. Naglašen je i pozitivni doprinos katoličke zajednice crnogorskom društvu".

Đukanović i papa Franjo su takođe, kako se navodi, razgovarali o situaciji u Crnoj Gori i procesu evropske integracije, kao i o temama od regionalnog interesa kao što su zalaganje za promociju međuetničkog i međureligioznog suživota i očuvanje nasljeđa. Na kraju su razmijenili stavove o nekim međunarodnim pitanjima, sa posebnim osvrtom na rješavanje konflikata.

Prilikom razmjene poklona, kako piše La Stampa, papa Franjo je predsjedniku uručio skulpturu maslinove grančice, dokumente o njegovom pontifikatu - Evangelii Gaudium, Amoris laetitia i Gaudete et Exultate kao i encikliku Laudato si’ - i poruku za Međunarodni dan mira 2018. godine.

Đukanović je, dodaje se, papi poklonio monografiju o Crnoj Gori i crnogorsku kapu.

Nakon zaključnog rukovanja, zaključuje se u tekstu, Đukanović se sa suprugom i delegacijom sastao sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i monsinjorom Ričardom Galagerom, sekretarom za odnose sa državama.

Preporučujemo za Vas