Čović će biti izdajnik BiH ako preda Sutorinu Crnoj Gori

“Potpisivanje sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Gore a na štetu države BiH jeste čin eutanazije, čin pobačaja,” poručio je Cerić
173 pregleda 74 komentar(a)
Mustafa Cerić (Novina)
Mustafa Cerić (Novina)
Ažurirano: 17.08.2015. 09:56h

Sporazum o granici Crna Gore i Bosne i Hercegovine, koji bi trebalo da bude potpisan krajem mjeseca, ide na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH, smatra predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić.

Cerić ističe da je Sutorina neodvojivi dio bosanske zemlje i države.

“Potpisivanje sporazuma o otpisivanju Sutorine u korist Crne Gore a na štetu države BiH jeste čin eutanazije, čin pobačaja,” poručio je Cerić u otvorenom pismu lideru Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, koji je juče sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem najavio potpisivanje sporazuma.

Pozvao je Čovića da ne potpiše sporazum sa Crnom Gorom, poručivši mu da ne dozvoli da ostane upamćen u istoriji kao izdajnik Bosne.

Predložio je Čoviću da se ugleda na susjednu Hrvatsku, koja se bori za svoj Piranski zaliv.

“Nije sramota izgubiti određenu bitku, ali je sramota predati se bez borbe. Sramota je izdati svoju zemlju, iznevjeriti svoju zakletvu i pogaziti svoju čast”, kaže se u pismu.

“Čoviću, zar nije moguće da branite teritorijalni integritet i suverenitet države BiH, da branite Sutorinu, kao što ste branili sebe? Zar ljubav za dom, domovinu i državu ima alternativu? Zar je moguće da čovjek zdrave pameti i čiste savjesti pristaje da mu neko otima zemlju?”

Cerić, međutim, smatra da je na Bakiru Izetbegoviću da je njegova odgovornost najveća oko pitanja Sutorine.

“Znam da ako se Sutorina otpiše Bosni i upiše Crnoj Gori, Bakir Izetbegović će biti proglašen krivim zato što to nije spriječio. Bošnjaci su krivi za sve što se loše događa Bosni, dok su zaslužni drugi za sve što se dobro događa Bosni. Bakire, budi svjestan toga. Ne dozvoli da se Sutorina otpisuje Crnoj Gori. Valjda su ovi prije nas, prije tebe, znali zašto nisu otpisali Sutorinu. Valjda i ti, Bakire, treba da znaš zašto ne treba da se danas otpisuje Sutorina. Pobijedi, Bakire”, poručio je na kraju Cerić.

Bonus video: