Brajović: Crna Gora dokazuje da Balkan može biti dio razvijene Evrope

On je kazao da, iako se crnogorska demokratija suočava sa brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da građani razumiju procese i imaju povjerenje u državne institucije
81 pregleda 5 komentar(a)
Ivan Brajović Lihtenštajn, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović Lihtenštajn, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.09.2018. 13:41h

Crna Gora mudrom politikom, dobrim odnosima sa svim susjedima, dokazuje da Balkan može biti dio uspješne i razvijene Evrope, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je na konferenciji predsjednika parlamenata evropskih država sa manje od miliona stanovnika, koja se održava u Lihtenštajnu, kazao da se Crna Gora nalazi u još istorijski opterećenom okruženju, ekonomski nerazvijenom, sa dosta otvorenih pitanja između susjeda.

„Međutim, svojom mudrom politikom, dobrim odnosima sa svim susjedima, posvećena reformama, Crna Gora dokazuje da Balkan, može biti dio uspješne i razvijene Evrope“, rekao je Brajović na sesiji posvećenoj suverenitetu, porijeklu i međunarodnom priznanju malih država.

Brajović je kazao da, iako se crnogorska demokratija suočava sa brojnim izazovima, ohrabruje činjenica da građani razumiju procese i imaju povjerenje u državne institucije, što pokazuju aktivizmom, odnosno odlučnoću da svoju sudbinu kreiraju na izborima.

„Procenat izlaznosti u Crnoj Gori mnogim razvijenim demokratijama je nedostižan. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2016, procenat izlaznosti je bio iznad 73 odsto, a ove godine na predsjedničkim izborima 64 odsto, kao i na lokalnim izborima, gdje je u pojedinim sredinama izlaznost dosezala do 80 odsto“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, visoka izlaznost i rezultati na izborima natjerali su najveći dio opozicije da prekine bojkot.

„Oni sada djeluju kao poslanici iz narodnog doma, a populizam su ostavili onima kojima je dovoljan za megalomanske apetite“, dodao je Brajović.

U osnovi crnogorske vanjske politike je, kako je kazao, izgradnja i njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja.

Brajović je rekao da je nakon integracije u Sjevernoatlantski savez, ključni prioritet članstvo u Evropskoj uniji (EU).

„Članstvo u tim organizacijama doživljavamo značajnim ne samo s aspekta usvajanja standarda koji treba da obezbijede kvalitetnije uslove života građanima, već prije svega kao garanciju trajne zaštite stabilnosti, suvereniteta i integriteta“, pojasnio je Brajović.

On je na konferenciji predložio da se razmotri mogućnost redovnih parlamentarnih sastanaka nadležnih radnih tijela u oblasti turizma, ekonomije i kulture, kao i da se uputi zajednička inicijativa vladama država učesnica da rade na uspostavljanju svojevrsne organizacije saradnje malih evropskih država.

„Imajući u vidu neophodnost našeg snažnijeg prisustva na međunarodnom planu, odnosno potrebu veće vidljivosti, a s obzirom na kadrovska i finansijska ograničenja, potrebno je da razmislimo na koji način naše pojedinačne potencijale možemo staviti u zajedničku funkciju“, rekao je Brajović.

Prema njegovim riječima, saradnja na multilateralnom planu može da se učini tješnjom putem redovnih konsultacija u okviru međunarodnih organizacija, posebno radi snažnije promocije zajedničkih tema.

„Napokon, ako imamo „Olimpijadu malih zemalja“ na kojoj sportisti postižu zavidne rezultate, moramo napraviti i „olimpijadu“ svih drugih potencijala i mogućnosti, kako bi na dobrobit naših država i građana na najbolji mogući način iskoristili Brend malih zemalja“, istakao je Brajović.

O mogućnosti saradnje sa svakom od malih država pojedinačno, Brajović će, kako je saopšteno, razgovarati i na bilateralnim sastancima sa kolegama iz država među kojima su neke sa najvećim demokratskim i ekonomskim razvojem u Evropi.

Bonus video: