Radunović: Da se potpiše i sporazum o formiranju prelazne vlade

Radunović je kazao da DF ne vjeruje da postoji većina u Skupštini za obaranje Vlade, osim ukoliko Đukanović ne procijeni da mu je to ovog trenutka u interesu, i ne motiviše neku od stranaka koje mu se, kako je rekao, otvoreno nude, da podrže inicijativu
51 pregleda 24 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 17:56h

Iz Demokratskog frona (DF) zatražili su da poslanici koji potpisuju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, istovremeno potpišu i sporazum o formiranju prelazne vlade.

Funkcioner te partije, Slaven Radunović kazao je da DF ne vjeruje da postoji većina u Skupštini za obaranje Vlade, osim ukoliko Đukanović ne procijeni da mu je to ovog trenutka u interesu, i ne motiviše neku od stranaka koje mu se, kako je rekao, otvoreno nude, da podrže inicijativu.

“Tražimo da poslanici koji potpisuju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a kojih treba da bude 41 da bi se isto i ostvarilo, istovremeno potpišu i sporazum o formiranju prelazne vlade”, navodi se u saopštenju te partije.

To, kako su kazali, traže zbog toga što je prihvatljiv i jedino logičan scenario u kojem poslanici koji obaraju jednu vladu, formiraju drugu, i to sa vrlo jasnim mandatom da organizuje izbore.

“Ko god nije spreman da potpiše taj sporazum, taj nema dobre namjere prema opljačkanim i obespravljenim građanima Crne Gore, već ima plan da u sljedećem koraku, nakon pada vlade, omogući Đukanoviću još četiri godine vlasti, a ovoj državi za isti vremenski period produži agoniju”, poručeno je iz DF-a.

Oni su ponovili, da ukoliko poslanici koji bi izglasali nepovjerenje Vladi, nakon toga ne bi izabrali novu, prelaznu vladu, čiji bi zadatak bio da građanima Crne Gore obezbijedi prve slobodne i poštene izborne uslove, onda bi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi mogla da posluži Đukanoviću kao instrument za brzo raspisivanje izbora po, kako su kazali, njegovim pravilima i u organizaciji njegove vlade, koja bi bila u tehničkom mandatu.

“To znači da bismo imali još jedne pokradene izbore, u kojima bi se primijenile sve metode poznate iz afere Snimak, elektronska identifikacija birača ne bi bila primijenjena, a glasalo bi i nekoliko desetina hiljada ljudi koji bi trebalo da budu izbrisani iz biračkog spiska”, navodi se u saopštenju.

Drugi mogući epilog, kako su kazali, bio bi da neki poslanici ili čitave stranke koje bi podržale izglasavanje nepovjerenja, izaberu sa Demokratskom partijom socijalista novu vladu na čelu sa, kako su naveli, na primjer Duškom Markovićem, uz opravdanje da je to "vlada za dobijanje NATO pozivnice".

“Ni jednom od ova dva epiloga neće kumovati 16 poslanika DF-a, a vjerujemo i ni jedan dobronamjerni opozicionar”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: