Đačić poručio SNP-u: Srušili ste se kao kula od karata

Đačić je kazao da je SNP nakon godinu i nešto više od izbora u Pljevljima sve manje drži pod kontrolom situaciju u sopstvenoj partiji u Pljevljima
3 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 12.08.2015. 14:07h

Socijalistička narodna partija u skladu sa svojim lošim stečenim navikama, kritikuje bez osnova, iznova pokazujući svoj gubitnički karakter, kazao je gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić.

SNP je juče pozvao Đačića da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Pljevalja.

"Očigledno uznemireni anonimni pojedinci iz SNP svojim saopštenjem od 11. avgusta, govore između ostalog, o legitimitetu pozicije predsjednika opštine Pljevlja i o nepostojanju parlamentarne većine u SO Pljevlja. Ukoliko ste u stanju, pokrenite postupak, pronađite 18 od 35 odbornika u SO Pljevlja i izglasajte nepovjerenje predsjedniku opštine. Stvar će biti riješena. Znamo unaprijed da za to nijeste kadri, zato bi bolje bilo da se ne oglašavate i da se prisjetite da ste prošle godine, za tri i po nedjelje kampanje izgubili lokalne izbore u Pljevljima i da su vam građani Pljevalja otkazali povjerenje nakon dugih 17 godina. Srušili ste se u Pljevljima kao kula od karata", kazao je Đačić.

Đačić je kazao da je SNP nakon godinu i nešto više od izbora u Pljevljima sve manje drži pod kontrolom situaciju u sopstvenoj partiji u Pljevljima.

"Ali, rekli smo prethodno da o tome nije korektno govoriti. Ostaćemo pri takvom stavu. Istovremeno, poručujem neubjedljivim patronima lokalnog SNP-a u Pljevljima da su odnosi između mene i gospodina Filipa Vukovića na visokom nivou, što će vam u slijedećem periodu biti demonstrirano, na vrlo jasan i ubjedljiv način", poručio je Đačić.

On Medijskom centru SNP-a iz Podgorice ukazuje da obrate pažnju na vokabular koji koriste prilikom pisanja saopštenja.

"U vašu je korist da izbjegnete stupidnosti i nevaspitanje. SNP ne može zaobići činjenicu da su obaveze opštine Pljevlja na 25. septembar 2014, kada su morali poći iz zgrade opštine Pljevlja, bile 20.888.389,67 eura. Ne možete pobjeći ni od činjenice da su obaveze opštine Pljevlja na današnji dan 18,5 miliona eura. SNP je kod banaka zadužila opštinu Pljevlja 5.812.939,95 eura, u periodu od 7. decembra 2011. do 21. februara 2014. godine i to kod Erste banke 7. decembra 2011 - 3 miliona eura, kod IRF-a 2. februara 2012 - 945.000, kod Erste banke 19. marta 2013 - 840.000, kod Atlas banke 11. jula 2013 - 500.000, Atlas banke 25. novembra 2013 - 327.939,95, kod Atlas banke 21. juna 2013 - 100.000 eura i kod Erste banke 21. februara 2014 - 100.000 eura. Konstantno ste se zaduživali. Sve kredite koje ste uzeli sada mi vraćamo bankama i do sada smo se razdužili, za poslednjih deset mjeseci 1.863.097,11 eura" kazao je Đačić.

Đačić je kazao da su svi podaci na raspolaganju i SNP i drugim zainteresovanim u Sekretarijatu za finansije opštine Pljevlja.

"Uspjeli ste, na najneodgovorniji mogući način, pravdajući se veoma jeftino svojim saopštenjem, da dug opštine Pljevlja po osnovu obaveza za neizmirene poreze i doprinose koji je 10. novembra 2011. godine iznosio 4.831.059,34 eura, nakon tri i po godine vlasti SNP uvećate na 10.829.409,80 eura. Pri tome ste imali kašnjenje u isplati i neto zarada. Nijeste izmirivali stipendije najboljim studentima, nijeste izmirivali obaveze prema političkim partijama, ostavili ste mjesecima neizmirene naknade članovima upravnih odbora i savjeta u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač opština Pljevlja. Izašli ste iz mandata sa skoro 21 milion eura duga. Zato su vam građani Pljevalja pokazali gdje vam je mjesto. Prekinuli su vaš parazitski odnos, dalju globu Budžeta ove opštine, postojanje izmišljenih savjetničkih mjesta. Probudili su vas građani Pljevalja i pomrsili vaše planove i iluziju, da u Pljevljima možete biti vi, i niko drugi. Danas ste u Pljevljima pogubljeni, razoreni sujetama, i u stalnoj opasnosti da ćete se po ko zna koji put podijeliti", rekao je Đačić.

On je dodao da je ostvarenje budžeta opštine Pljevlja bilo 30. juna tekuće godine pet miliona eura, a na isti datum prošle godine, kada su vaši lokalni funkcioneri bili tu, 1,3 miliona eura manje.

Nesuvislo je da komentarišete izvršenje budžeta, ako vam pri tome kažemo da je u opštini Pljevlja, isplaćena zarada zaposlenim za jul mjesec ove godine, da su izmirene sve dospjele obaveze bankama, obaveze po reprogramu poreza i doprinosa, veliki dio obaveza prema povjeriocima. Pri tome se ne zadužujemo iznova. Ta činjenica izaziva kod vas uznemirenost. Anonimusi Medijskog centra SNP-a, ističu rezultate rada ranijeg predsjednika opštine u dva mandata, Radomana Gogića, i smatraju da ima minuli rad koji je vrijedan pažnje i pohvale. Građani Pljevalja upamtili su mandat Radomana Gogića po bujnoj vegetaciji koja je rasla iz prostorija i zidova Doma kulture, po jezeru otpadnih voda na Gukama, po selima bez puteva i vodovoda, po lošoj vodovodnoj mreži u gradu, katastrofalno lošim gradskim ulicama i kolovozima, po neosvijetljenom gradu. Ali, kako vi mislite da su rezultati rada Radomana Gogića značajni i veliki, preporučujemo vam da ga na sljedećim izborima kandidujete kao nosioca vaše liste. Na nekim narednim izborima idite sa njim na čelu i završićete sa dva osvojena odbornička mandata u SO Pljevlja. Probajte ako sumnjate, vidjećete rezultat", kazao je Đačić.

Gradonačelnik Pljevalja je saopštio da su na teritoriji opštine u ovoj građevinskoj sezoni preduzete investicione aktivnosti na infrastrukturi kao rijetko gdje u Crnoj Gori.

Kazao je su u toku radovi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora, a u te poslove samo ove godine biće utrošeno tri miliona eura.

"Počela je sanacija spomenika na Stražici, vrijedna 176.000 eura. Počinjemo asfaltiranje četiri kilometra seoskih puteva u vrijednosti oko 200.000 eura. Uslijediće asflatiranje oko pet kilometara gradskih ulica u ukupnoj površini 25.000 m2, vrijednosti 357.000. Radiće se kompletna rekonstrukcija ulice "Treće sandžačke brigade" i dijela "Volođine ulice", ukupne dužine oko 700 metara i vrijednosti 580.000 eura", rekao je Đačić.

Kaže da je sve spremno za početak radova na izgradnji oko 900 metara fekalne kanalizacije na Radosavcu u vrijednosti oko 180.000.

"Kanalizaciju, do kraja godine, uradićemo i u okviru DUP Bare u Ševarima u vrijednosti oko 380.000. Počeće radovi na školi i fiskulturnoj sali u naselju Guke u vrijednosti oko 400.000. Počeće radovi na izgradnji Doma za stara lica, vrijedni 2,6 miliona eura", kaže Đačić.

Ističe da su otvorene ponude za nastavak radova na Domu kulture vrijedni 1,2 miliona eura.

"Oko 1,7 miliona eura su vrijedni radovi na Srednjoj stručnoj školi i osnovnoj školi "Risan Pavlović". Elektrodistribucija Pljevlja je u osavremenjivanje elektro mreže uložila preko 600.000 eura. I dok mi budemo radili na navedenim projektima, nećemo se osvrtati na vaše i slične zlonamjerne komentare, već ćemo svu energiju usmjeriti na poboljšanje uslova života svih naših građana", poručio je Đačić.

Bonus video: