Mladi da se priključe buntu, to im je obaveza prema sopstvenoj budućnosti

Prema njegovim riječima, za djecu DPS funkcionera su obezbjedjenja najbolje plaćena mjesta u državnoj administraciji, uglavnom u Narodnoj banci, regulatornim Agencijama i diplomatiji
51 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.08.2015. 13:34h

Demokratski front pozvao je mlade da se uključe u politiku i masovno se pobune na septembarskim protestima jer je bunt, kao je saopšteno, njihova obaveza prema državi i istoriji, ali najviše prema sopstvenoj budućnosti.

Funkcioner te stranke, Nebojša Medojević, kazao je da bolesni politički i ekonomski sistem koji je izgradila Demokratska partija socijalsita (DPS) za 26 godina, ne omogućava mladim, obrazovanim i sposobnim ljudima da napreduju na društvenoj ljestvici.

“Reforme visokog obrazovanja su dovele do inflacije i bagatelisanja diploma fakulteta i konfekcija proizvodnja mladih sa diplomama raznoraznih sumnjivih fakulteta osnivanih po stambenim zgradama i hotelima, obezrijedila je status ovih mladih ljudi. Više od 50 odsto mladih, starijih od 18 godina je nezaposleno, a preko 9.000 mladih sa diplomama fakulteta čeka na posao na Birou rada”, kaže se u saopštenju.

Medojević je ukazao na hiperinflaciju fakulteta i zvanja za koja ne postoji tražnja na tržištu, ali i na slabu ponudu onih zanimanja koja se traže u postojećoj tržišoj konjukturi.

Kako je naveo, veliki broj mladih ljudi sa diplomama, ili će dugo čekati na posao na Birou rada ili će prihvatiti da rade poslove za koje je dovoljna srednja stručna sprema.

“Druga anomalija našeg tržišta rada je činjenica da se najveći broj radnih mjesta otvara u djelatostima gdje je rad jako malo plaćen. Tako u oblasti trgovine radi čak 36.019 zaposlenih, sa prosječnom platom od 335 eura. U dobro plaćenim djelatnostima kao što su finansijske, radi samo 1.360 zaposlenih sa prosječnom platom od 881 eura”, dodao je Medojević.

Prema njegovim riječima, za djecu DPS funkcionera su obezbjedjenja najbolje plaćena mjesta u državnoj administraciji, uglavnom u Narodnoj banci, regulatornim Agencijama i diplomatiji.

“Zato je broj zaposlenih u državnoj upravi od 2006. porastao za 120 odsto i zbog tih troškova država se zadužila za 1,7 milijardi eura. Posao u državnoj upravi ne mogu dobiti djeca čiji roditelji nisu DPS funkcioneri, čak je i običnim aktivstima DPS jako teško zaposliti svoju djecu u državnim organima i javnim preduzećima jer budžet više ne može da finaisra toliku javnu potrošnju”, rekao je Medojević.

On smatra da su frustracije mladih ogromne, jer najpametnija i najvrednija djeca nemaju iste šanse i prilike kao djeca članova DPS-a.

Medojević je kazao da DF nudi promjene modela ekonomskog rasta, racionalizaciju državne uprave i smanjenje parazitskih birokratskih struktura, restriktivni pristup u licenciranju visokobrazovnih institucija i eliminaciju diskriminacije prilikom zapošljavanja u državnim organima.

On je poručio da će DF vratiti davno zaboravljeni institut konkursa “i demontiraće bolesni sistem „Sigurni glas”.

“Posao će dobijati najstručniji i najsposobniji mladi ljudi. Izgradićemo sistem napredovanja zasnovan na rezultatima rada , kvalifikaciji i sposobnosti, a ne kao do sada lojalnosti DPS, broju prikupljenih glasova, saučestvovanju u korupciji”, rekao je Medojević.

On je poručio da DF poziva mlade ljude da se odmah uključe u politiku i masovno se pobune i priduže protestima 27. septembra.

“Postojeći sistem vam ne daje nikakve šanse za život dostjan čovjeka u 21 vijeku u Evropi. Zato je bunt vaša obaveza i prema državi i prema istoriji, ali najviše prema sopstvenoj budućnosti. Sloboda traži ljude. Sloboda posebno traži mladi ljude. Vidimo se na ulici”, zaključio je Medojević.

Bonus video: