Prebrojavanje prije poziva: U Skupštini će se vidjeti ko je za NATO

“Na sjednici bi trebalo da bude usvojena Deklaracija o napretku Crne Gore ka NATO-u i time pokaže privrženost evroatlantskim integracijama. Ideja je da se predstavi šta je urađeno u iščekivanju pozivnice ali i da se parlament javno deklariše o učlanjenju u NATO”
51 pregleda 20 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2015. 07:21h

Parlament bi na vanrednoj sjednici u septembru trebalo da usvoji Deklaraciju o NATO-u, a na toj sjednici poslanici će se javno deklarisati o pozivnici u Alijansu, saznaju “Vijesti”.

Prijedlog za sazivanje vanredne sjednice dostavljen je poslanicima na potpisivanje krajem jula, a sjednica bi trebalo da se održi u drugoj polovini septembra. Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović prije dva dana je najavio da se u parlamentu radi na temi koja je od opšteg državnog značaja, pojašnjavajući da će to biti povod za vanrednu sjednicu. Prema saznanjima “Vijesti”, osim poslanika vladajuće koalicije, iza prijedloga za sazivanje vanredne sjednice stali su i predstavnici Pozitivne Crne Gore.

“Na sjednici bi trebalo da bude usvojena Deklaracija o napretku Crne Gore ka NATO-u i time pokaže privrženost evroatlantskim integracijama. Ideja je da se predstavi šta je urađeno u iščekivanju pozivnice ali i da se parlament javno deklariše o učlanjenju u NATO”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vladajuće koalicije.

Učlanjenje u NATO u skupštini javno podržavaju poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke i albanskih stranaka, Hrvatska građanska inicijativa i Liberalna partija, dok su se protiv članstva poslanici do sada javno deklarisali poslanici Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP).

Glasanje o deklaraciji pokazaće kakav je stav o NATO 12 nezavisnih poslanika, dok deklaracijom vlast želi da pokaže da NATO u parlamentu ima dovoljnu podršku, u slučaju da se nakon eventualnog dobijanja pozivnice o učlanjenju raspravlja u skupštini.

Prema Poslovniku zahtjev za vanrednu sjednicu dostavlja najmanje trećina poslanika, što je 27 parlamentaraca. Vladajuća koalicija i Pozitivna imaju 49 poslanika.

Bonus video: