Medojević: Alarmantan javni vapaj Markovića

Medojević smatra da Crnoj Gori treba hrabra, pariotska, demokratska i refromska Vlada koja nema obaveza prema mafiji
64 pregleda 46 komentar(a)
Predsjedništvo DF, Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Predsjedništvo DF, Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2015. 13:54h

Javni vapaj, Duška Markovića, zamjenika šefa režima, prvog potpredsjendika Vlade i prvog čovjeka bezbjendosnih službi, da mu je bezbjednost ugrožena i da tužilaštvo ne reaguje adekvatno na prijetnje njegovoj bezjednosti, je alarmantno i ukazuje da institucije sistema ne funkcionišu zbog blokada i opstrukcija od strane sukobljenih političko-bezbjednosno-tjakunsko-kriminalnih klanova unutar režima, smatra član Predsjedništva Nebojša Medojević.

"Čovjek koji je tri godine vodio ustavne refrome sudstva i tužilaštva i bio ključni partner EU i NATO i odgovoran za ispunjavanje uslova iz poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, danas, kada mu je bezbjednost ugrožena, javno priznaje da su reforme propale i da tužilaštvo ne funkcioniše. Ja sam u kontinuitetu upozoravao da je pravni sistem u Crnoj Gori nesposoban da se bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer bi istraga dovela do vrha režima. Možni režimski klanovi su medjusobno posvadjani u borbi za podjelu švercerskog profita i kontrole unosnih poslova i policija, tužilaštvo i sudovi su nemoćni jer svaki od klanova ima svoj dio akcija i uticaja na crnogorski pravosudni sistem i tužilaštvo", navodi se u saopštenju Medojevića.

On navodi da je DF bio protiv izbora Stankovića za VDT jer su upozoravali da je i on mjera kompromisa DPS, SDP i mafije i da kao takav neće moći da primjenjuje zakon "u slučajevima u kojima su zaintersovani vrh režima ili vrh mafije".

"Korumpiani djelovi službi bezbjednosti imaju više nego dovoljno kompromitujućih informacija o Đukanovicu, Markoviću, Stankoviću, Veljoviću , Maroviću, Gvozdenoviću, Mićunoviću, da bi neko mogao da ih uhapsi bez posledica. Markovic je godinama radio na prezimanju potpune partijske i lične kontrole nad polcijom, ANB, tužilaštvom, sudstvom, kako bi zaštitio svoje interese i interese svoje grupacije. Za Markovića je problem što su iste planove i iste ambicije imali i drugi klanovi iz vrha vlasti. Marković nije bio presrecan izborom Stankovića za VDT, svjestan uticaja koji na njega ima i Đukanović, ali i drugi klanovi unutar režima, kao i mafija. Joša kada je za specijalnog tužioca izabran Katnić koji je pobratim jednog od najkontroveznijih operativaca i visokih funkcionera ANB, koji su odavno u sukobu sa Markovićevim klanom, stvari su postale dramatične", dodaje se u saopštenju.

Medojević navodi i da zbog kohabitacije drzave, korupiranih djelova sluzbi i mafije, policija, tužilaštvo i sudovi ne mogu da postupaju po zakonu i pravna država ne postoji.

"Blokirane su i EU i NATO integracije jer svi u Briselu vide da je aktuelni rezim u kandažama mafije i da ne može da ispuni kriteriume za EU-NATO integracije. Blokada rada tužilaštva, policije, AMNB i sudova može dovesti do eskalacije zaraženih klanova, nasilja i destabilizacije stanja u zmelji. Zato je formiranje Prelazne Vlade i organizovanje prvih fer i postenih izbora pitanje od najveceg nacionalnog interesa i jedini mehanizam koji moze povratiti izgubljeni autoritet države i uvesti red u zemlji. Nastavak ovakvog neustavnog stanja može dovesti do ugrožavanja vialnih državnih interesa i zato je krajnje vrijeme da se na dmeokratski i državnički način riješi ova duboka politička kriza u zemlji."

Dodaje se da Crnoj Gori treba hrabra, pariotska, demokratska i refromska Vlada koja nema obaveza prema mafiji i korumpiranim djelovima bezbjednosnog sisema.

"Izjava Potredsejndika Vlade da tužilaštvo ne funkcioniše i njegov strah za svoju bezbjednost je dovoljan argument koji dokazuje tvrdnje DF da je ustavni poredak u Crnoj Gori ugrozen i da neformalni centri moci vladaju zmeljom, umjesto legitimno izbranog Parlamenta i Vlade. Zato poziv DF narodu da na protestima izborimo formiranje Prelazne Vlade predstavlja čisti akt patriotizma i odbrane vitalnih interesa zemlje kojom sada upravlja nesposobna, ucjenjena, korumpirana garnitura nemoćna da se izbori protiv mafije", zaključuje Medojević.

Bonus video: