Jelušić: SDP misli da je ona Parlament i da brani Crnu Goru od "grešne" Vlade

"Ništa ne može zamagliti činjenicu da je SDP opstruirala ove, za Crnu Goru veoma značajne razvojne projekte i ugrozila kredibilitet naše zemlje kao investiciono privlačnog odredišta za investicije" kazao je Jelušić
65 pregleda 23 komentar(a)
Predrag Jelušić, Foto: Jadranski sajam
Predrag Jelušić, Foto: Jadranski sajam
Ažurirano: 07.08.2015. 11:53h

U svoje ime, vjerujem i u ime kolega koji su velikim radom i zalaganjem u prethodnih nekoliko mjeseci, pripremili neophodnu dokumentaciju i učestvovali u pripremi i pregovorima kao preduslovu za valorizaciju, kako ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, tako i drugih projekata značajnih za turistički i ekonomski napredak Crne Gore: Sveti Stefan, Miločer, Kraljičina plaža-Dubovica, ne mogu da odćutim neutemeljene stavove iznijete u saopštenju za javnost člana Predsjedništva SDP-a, Dragana Šimraka, kazao je Predrag Jelušić, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

"Tvrdnju da se apartmani u okviru budućeg hotelskog rizorta u Miločeru neće nalaziti u okviru hotela zaista ne vrijedi više opovrgavati. Ponovićemo još jednom da su to smještajne jedinice kao i druge hotelske jedinice - sobe za goste koje se izdaju. Ko ne razumije ili neće da razumije koncept modernog hotelskog rizorta, gdje svaka smještajna jedinica mora da zadovolji identične visoke hotelske standarde i da se mora izdavati gostima - posjetiocima rizorta, u najmanju ruku ne bi trebalo da govori o tome. U dijelu opaske oko postupka izrade planske dokumentacije, ponavljam da čim je stvorena zakonska osnova, otpočet je i proces donošenja planskog dokumenta, kroz konkursno rješenje. Očito je da neko vođen principom konstantnog zanemarivanja činjenica i zamjene teza, želi obesmisliti i ovaj veoma transparentan postupak koji ima za cilj dobijanje kvalitetnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za ovaj hotelski rizort.", kazao je Jelušić.

On je dodao da sve zamjene teza koje su, kako tvrdi, osnova teksta Šimraka, ne mogu anulirati činjenicu da je SDP opstruirala turistički i ekonomski razvoj Crne Gore zaustavljanjem ovih projekata.

"Da bi se ta činjenica zamaglila, konstantno se potenciraju populističke teorije o korupciji i sličnim temama. Međutim - činjenice su, ipak, drugačije. SDP je više puta do sad, niz značajnih investicionih projekata zaustavljala radi par dnevnopolitičkih tema i poena. Time se, pored ostalog, obesmišljava i omalovažava posvećenost svih onih koji su naporno radili da bi ove projekte približili konačnoj realizaciji. Nakon toga, kolege gospodina Šimraka iz Skupštine jednim pritiskom tastera za glasanje sve su to anulirali, i to navodnom zaštitom državnih interesa! Od koga?", navodi Jelušić.

Po njegovim riječima, SDP insistira na polarizaciji u kojoj je ona Parlament, koji brani Crnu Goru od "grešne" Vlade.

"Naravno, ova teza nikako ne odgovara istini, jer upravo predstavnici SDP-a aktivno participiraju i u Vladi i u svim Vladinim tijelima i u svim procesima, kroz koje su dali podršku Mamuli i drugim projektima. S druge strane, predstavnici SDP-a zanemaruju činjenicu da većinu poslanika u Parlamentu ima njihov veći koalicioni partner. Otuda je nerazumljivije identifikovanje ove partije sa Parlamentom. Odluke u Skupštini su donešene i za sad se tu ništa ne može. Negdje može biti i razumljivo kada opozicija glasa protiv predloga Vlade. Ali, nije razumljivo, još je manje prihvatljivo, da protiv predloga Vlade glasaju oni koji su konstituenti te Vlade i koji su do tada učestvovali i davali podršku u formulisanju tih istih predloga", kazao je Jelušić

Dodaje da je jasno da ništa ne može zamagliti činjenicu da je SDP opstruirala ove, za Crnu Goru veoma značajne razvojne projekte i ugrozila kredibilitet naše zemlje kao investiciono privlačnog odredišta za investicije u kapacitete visokokvalitetnog turizma.

"Naš prostorni resurs je krajnje ograničen, pa se prema njegovoj valorizaciji odnosimo sa punom odgovornošću, kako bismo izbjegli devastacije i moguće ekonomske promašaje. Sve što radimo, radimo u apsolutnom uvjerenju da je to dobro za Crnu Goru. Ali, da biste slijedili interes Crne Gore, morate razumjeti interes onih čiji kapital želite privući. Ako se ta dva interesa sretnu, realizacija investicija je moguća. Međutim, teško da možete zadržati investicionu atraktivnost ako predstavnici partije koja participira u vlasti, renomirane i poželjne investitore kakvi su Orascom, Adriatic properties, Aman ili Rojal grupa, poželjne u svakoj turističkoj destinaciji, kvalifikuje kao "takozvane investitore". Ti investitori su uložili ili su namjeravali da ulože svoj kapital u Crnu Goru i našu zemlju, zajedno sa svojim projektima prezentuju svuda u svijetu i doprinose našem imidžu. Zapitajmo se šta ovakvim postupanjem, odnosno nečinjenjem ili pogrešnim činjenjem, želimo da postignemo i želimo li stvarno dobro Crnoj Gori", tvrdi on.

Jelušić ističe da bi najlakše bilo proglasiti sopstveni interes apsolutnim.

"I sjesti čekajući da ga neko, iz ljubavi prema nama ili zbog ne znam čega drugog, zadovolji investiranjem sopstvenog kapitala. Vjerovatno bi tako mogli da se samoproglasimo najvećim crnogorskim patriotama, a to što bi rezultat izostao - nema veze, naći ćemo već nekog drugog za krivca! Osim toga, dobro znamo kakva je konkurencija u privlačenju investicija i nastojimo da Crna Gora u toj trci opstane. Lako je optuživati nekoga za ugađanje investitorima - teško je investitora privući da baš ovdje uloži kapital. Najlakše je ne raditi ništa, optuživati i propagirati naknadnu pamet. No, tako Crna Gora teško može ići naprijed. Garantuje li neko ko je zaustavio Projekte da će obezbijediti nove investitore? Nijesam siguran", zaključio je Jelušić.

Bonus video: