SDP uzvraća Gvozdenoviću: Tamo gdje ste vi simbol razvoja iz EU vide visoku korupciju

Šimrak Gvozdenoviću poručuje da ima zemalja u kojima se poštovanje zakona ili ugovora smatra preprekom, ali da se one nalaze uglavnom u Africi
40 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.08.2015. 12:39h

Bilo bi dobro kad pojedini predstavnici Vlade, uključujući ministra (Branimira) Gvozdenovića, riječ “razvoj” ne bi koristili isključivo kao opravdanje za prodaju ili izdavanje državnih resurs, poručio je Dragan Šimrak, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije.

"Najvrijedniji resurs koji Crna Gora ima je 293 kilometara mediteranske obale i od načina njene valorizacije će zavisiti budućnost svih građana, bez obzira glasaju li SDP, DPS ili nekog trećeg. Izgradnja apartmana za prodaju tamo gdje su bili hoteli, betoniranje obale, izdavanje Mamule za 4.000 eura mjesečno donosi korist veoma malom broju “ tzv. investitora”, a dugoročno pretvara našu zemlju u polukolonizovanu državu u kojoj nije bitno da li je nešto zakonito ukoliko je javno", saopštio je Šimrak.

Gvozdenović je juče optužio šefa SDP-a Ranka Krivokapića i tu partiju da su krivci za propale projekte Kraljičina plaža i Mamula.

Šimrak Gvozdenoviću poručuje da ima zemalja u kojima se poštovanje zakona ili ugovora smatra preprekom, ali da se one nalaze uglavnom u Africi.

"Razvojem se tamo smatra kad nekoj multinacionalnoj kompaniji prodate pravo na eksploataciju rude a ukoliko nemate rudu onda mogu i plaže. Suprotno tome, u većini evropskih zemalja gdje je uređen sistem, poštovanje pravila i ugovora su osnov razvoja. Na nama je da izaberemo onaj koncept koji je, sigurni smo, bolji za 99% stanovnika Crne Gore, osim ako nijeste u onih 1% bliskih “tzv. investitoru”. Mada i takvi investitori traže od Skupštine da odlukama potvrdi ugovore sa Vladom. Ministar Gvozdenović treba da objasni građanima Crne Gore zbog čega se kasnilo sa donošenjem prostorno planske dokumentacije za velike projekte zbog kojih smo bili prinuđeni da produžimo period zakupa za Sv. Stefan. Takođe treba da odgovori u kojoj je fazi najavljena izgradnja hotela u bivšem HTP Boka, zašto i poslije 13 godina hotel AS u Perazića dolu izgleda kao čelično strašilo, što je sa Fjordom u Kotoru, Turjakom i Lokvama, Onogoštom, Ulcinjskim hotelima, hotelima HTP Planinka na Žabljaku, HTP Piva i desetinama drugih nekada uspješnih preduzeća koja su zapošljavala hiljade vrijednih turističkih radnika i predstavljale okosnicu razvoja svojih sredina?", pita Šimrak.

Šimrak navodi da tamo gdje je Gvozdenović simbol razvoja "naši partneri iz EU i NATO kao prvi problem u integracijama vide korupciju na visokom nivou."

"Kad ministar Gvozdenović resorno odgovori na sva ova pitanja, onda javnosti treba da objasni koji su razlozi napada na SDP. Da li zbog toga što nijesmo podržali ugovor o zakupu Mamule za mizernu cijenu koji bi suštinski, kroz primjenu, stvorio mnogo veće obaveze državi od bilo kakve koristi? Da li zato što nije podržana promjena ugovora o Kraljičinoj plaži gdje je od države traženo da umjesto na 30 izda hotel na 90 godina, a da umjesto hotela bude izgrađeno 66 apartmana za prodaju, uz samo 60 soba u okviru izdatog hotela? Da li je to zaštita interesa države koju predstavlja kao resorni ministar ili omogućavanje da neko mimo tenderskih uslova i potpisanog osnovnog ugovora ostvari ekstra profit prodajom apartmana na najatraktivnijoj lokaciji crnogorskog primorja", zaključuje Šimrak.

Bonus video: