Vlada ne trpi kritike ni iz Evropske unije

“I te kako znaju da se hvale bilo čime što dolazi iz EU, ali kada naiđu na kritičare onda se oni označavaju kao neprijatelji države”, kazao je Radunović
27 komentar(a)
Mitja Drobnič, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2015. 05:19h

Crnogorska vlast nastaviće sa pritiscima na ambasadore koji ukazuju na probleme u društvu, jer zvanična Podgorica ne trpi kritike čak ni kada dolaze iz uticajnih svjetskih centara, smatraju u opoziciji.

Kritike stranih diplomata, tvrde oni, vlast će predstavljati kao miješanje u unutrašnja pitanja kako bi opravdala medijske napade.

Slovenački dnevnik “Delo” objavio je da je premijer Milo Đukanović pokušao da izdejstvuje smjenu šefa Delegacije EU Mitje Drobniča “zbog navodnog favorizovanja opozicije”, dok je “Pobjeda” objavila da se Drobnič kod članova Demokratskog fronta raspitivao da li im je prihvatljivo da Ranko Krivokapić predvodi opoziciju.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović smatra da napadi državnih medija na Drobniča potvrđuju autoritarnu prirodu vlasti.

“To je karakteristika nepromjenljivih režima koji imaju autoritarnu svijest i koji ne trpe ni minimalnu dozu kritike, čak i kad dolazi sa uticajnih adresa”, tvrdi Abazović.

Drobnič se u prethodne tri godine više puta našao na udaru vlastima bliskih medija zbog izjava o nepromjenljivosti vlasti, kritičkom odnosu prema Vladinim reformama ali i odluke da Mreži za afirmnaciju nevladnog sektora bude dodijeljen grant za praćenje lokalnih izbora. Premijer Milo Đukanović je kritikovao politiku Delegacije EU ocjenjujući da se miješa u izborni proces u Crnoj Gori.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović smatra da se Drobnič našao na udaru jer radi svoj posao, podsjećajući da vlast selektivno tretira stavove Brisela.

“I te kako znaju da se hvale bilo čime što dolazi iz EU, ali kada naiđu na kritičare onda se oni označavaju kao neprijatelji države”, kazao je Radunović Radiju Slobodna Evropa.

Drobnič nije prvi strani diplomata koji se našao na udaru državnih medija i tabloida, jer su prije njega zbog javnih stavova ispaštali ambasadori Njemačke i Italije. Tako italijanskom ambasadoru Gabrieleu Meućiju 2007. nije dozvoljeno da službenom “ladom nivom” uđe na parking Vile “Gorica”, nakon čega je objavio oglas za prodaju vozila. Na udaru državnih medija bio je i bivši ambasador Njemačke Tomas Šmit kao i njegov nasljednik Peter Plate koji je kritikovan zbog odluke da fudbalsku utakmicu između Crne Gore i Bugarske gleda na tribini sa bugarskim navijačima.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić smatra da je normalno reagovati u slučaju miješanja diplomata u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Ukoliko se pređe granica sasvim je normalno da reaguju vlasti jer nije u nadležnosti bilo koga iz Brisela ili iz neke druge države da se miješa u ono što su unutrašnje stvari Crne Gore”, kazao je on Radiju Slobodna Evropa.

Bonus video: