NOVA: Ponižavajuće što niko ne odgovara za zločine nad Srbima

"Takav odnos prema žrtvama govori mnogo toga. Jasne su namjere, što se vidi i kroz dugogodišnje djelovanje Haškog tribunala i onih koji su ga stvorili i finansirali, da se sva odgovornost za ratna stradanja devedesetih godina svali na Srbe", ocijenio je Vučurović
50 pregleda 4 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Arhiva Vijesti
Jovan Vučurović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.08.2015. 18:17h

Dobri odnosi i saradnja u regionu ne mogu se ostvariti dok se pred licem pravde ne nađu svi koji su počinili zločine nad srpskim narodom, poručili su iz Nove srpske demokratije (NOVA), povodom 20. godišnjice vojne akcije Oluja.

"NOVA ocjenjuje da je teško ostvariti normalnu saradnju i dobre odnose u regionu sve dok se pred lice pravde ne nađu svi oni koji su počinili zločine nad srpskim narodom i dok se ne nadoknadi i ispravi počinjena šteta", navodi se u saopštenju NOVA-e.

Kako je kazao portparol te stranke, Jovan Vučurović, činjenica da za Oluju, Bljesak, masakre nad Srbima u Bosni i Hercegovini (BiH) ili u "južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji" niko ne odgovara, djeluje ponižavajuće.

"Takav odnos prema žrtvama govori mnogo toga. Jasne su namjere, što se vidi i kroz dugogodišnje djelovanje Haškog tribunala i onih koji su ga stvorili i finansirali, da se sva odgovornost za ratna stradanja devedesetih godina svali na Srbe", ocijenio je Vučurović.

To je, kako je objasnio, teška neistina i svi oni kojima su bliske takve ideje, rade protiv mira i stabilnosti u regionu.

"Srpski narod u Hrvatskoj i BiH se borio za svoju slobodu i opstanak, borio se da mu se ne ponovi ono što mu se na ovim područjima dogodilo u Drugom svjetskom ratu", poručio je Vučurović.

Zločini nad srpskim narodom se, kako je naglasio, ne mogu sakriti.

"Oni nas opominju za budućnost kako nas više nikada ne bi zadesile ovakve tragedije, a očekujemo da će vrijeme koje je pred nama i nove međunarodne prilike jednom biti na strani srpskih nacionalnih interesa", naveo je Vučurović.

On je kazao da je u avgustu 1995. godine, pred očima čitavog svijeta, jedan narod brutalno očišćen sa svoje teritorije, bez ijedne reakcije onih koji su širom svijeta odlučivali o životu i smrti, a koji su još i pomagali hrvatskom državnom vrhu u njihovom planu da stvore etnički čistu državu.

Ta država će, kako je dodao, kasnije, sa takvim nasljeđem čak postati i članica Evropske unije (EU).

"Taj muk pojedinih zapadnih država traje već dvadeset godina, kao što uostalom muk traje i kada je u pitanju etničko čišćenje Srba sa prostora južne srpske pokrajine Kosova i Metohije", naveo je Vučurović.

Rezultat je, kako je ocijenio, da niko nije odgovarao za zločine u Oluji. "To je samo jedan u nizu poraza međunarodnog prava i to isključivo na štetu srpskog naroda".

NOVA se, prema riječima Vučurovića,danas sa pijetetom sjeća svih Srba koji su avgusta 1995. godine stradali u zločinačkoj akciji hrvatskih vojnih i policijskih snaga i tadašnjeg rukovodstva ove države.

"Pamtimo na hiljade pobijenih i stotine hiljada onih koji su prognani sa svojih vjekovnih ognjišta, iz svoje Republike Srpske Krajine, i koji su doživjeli sličnu sudbinu kao i njihovi preci tokom Drugog svjetskog rata", naveo je Vučurović.

On smatra da se ideologija koja je bila na snazi u NDH, pod pokroviteljstvom nacističke Njemačke, i koja je svoje krvave tragove ostavila od Prebilovaca do Jasenovca i Jadovna, ponovila i 1995. godine u Oluji.

Tada, kako je dodao, pod budnim okom i uz podršku nekih novih međunarodnih mentora i njihovih oružanih snaga.

"Neka je vječna slava svim Srbima koji su ubijeni tokom zločinačke Oluje i Srbima koji postradaše na drugim istorijskim prostorima gdje živi naš narod", poručio je Vučurović.

Bonus video: