Đukanović pokušavao da smijeni Drobniča

Dnevnik “Delo” navodi da je Drobnič na meti tabloida zbog Đukanovićevog nezadovoljstva povodom njegovih izjava
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.08.2015. 07:08h

Premijer Milo Đukanović pokušao je da izdejstvuje smjenu šefa delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča zbog kritičkih stavova prema crnogorskoj vlasti, prenijela je slovenačka novinska agencija STA.

Pozivajući se na tekst “Šef delegacije na naslovnicama tabloida”, koji je objavio ljubljanski dnevnik “Delo”, slovenačka agancija navodi da je Drobnič na udaru dijela vlasti, te da je u Briselu i Ljubljani tražena njegova smjena.

“Napadi na Drobniča i zahtjevi za njegovom smjenom, zbog navodnog favorizovanja opozicionih partija, podigli su obrve u slovenačkom ministarstvu vanjskih poslova i njegovim šefovima u EU. Premijer Milo Đukanović je čak tražio smjenu Drobniča”, prenosi slovenačka agencija.

Podsjećajući da je četvorogodišnji mandat šefa delegacije počeo 2012. godine, u tekstu se ističe i da je Drobnič žrtva planiranih napada zbog kritičnosti prema radu Vlade, te da je traženo da ode prije vremena.

Šef delegacije je slovenačkoj agenciji kazao da uživa punu podršku Evropske komisije (EK) i Službe vanjskih poslova Evropske unije (EU), pojašnjavajući da delegacija Unije u Crnoj Gori nije vodila svoju politiku već izražavala stavove, procjene i odluke institucija Unije koje imaju za cilj zagovaranje evropskih interesa kako bi "država imala brz i efikasan napredak".

Drobnič se u prethodne tri godine u više navrata našao na udaru državnih i medija naklonjenih vlasti, zbog svojih izjava o vladinim reformama i odluka Delegacije. Drobniču je, između ostalog, zamjerano zbog granta koji je MANS dobio za praćenje lokalnih izbora kao i da se pojedinim izjavama uključio u izbornu trku u Crnoj Gori.

Prigovarano mu je i zbog odluke da jednu od nagrada za istraživačko novinarstvo dodijeli predstavniku NVO, ali i zbog izbora portparola Delegacije, kada su iz Vlade prijetili da će zbog angažmana novog službenika tražiti objašnjenje Brisela.

Nekima su poruke iz Brisela neosnovano kritične, dok drugima ne pokazuju stvarno stanje

Dok u slovenačkom ministarstvu vanjskih poslova nijesu željeli da komentarišu navode o zahtjevima za Drobničevom smjenom navodeći da je to pitanje “odnosa institucija EU i Crne Gore, Drobnič je izbjegao da odgovori da li vlast stoji iza medijskih napada.

On je, kako prenosi “Delo”, kazao da je Delegacija veoma rezervisana i oprezna u kontaktu sa crnogorskim medijima, navodeći da postoji njihova jaka podijeljenost u odnosu prema vladi.

“Izbjegavamo da iznosimo svoje stavove, jer to može dovesti do pogrešnih procjena lokalnih partnera”, kazao je Drobnič, ističući da proces integracija veoma uključen u unutrašnju politiku. “Zbog toga se na neke poruke iz Brisela gleda kao na neosnovanu kritiku, dok drugi vjeruju da su te poruke nedovoljno kritične, te da ne opisuju stvarnu situciju na terenu”, kazao je Drobnič.

Bonus video: