Pozitivna podržala izbor šefa ANB, Abazović: Glasali su za svog poslodavca

Azra Jasavić je kazala da su takvu odluku donijeli "ne što su zadovoljni kadrovskim rješenjem, već što je to uslov za učlanjenje u NATO”
348 pregleda 152 komentar(a)
Azra Jasavić, Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Azra Jasavić, Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.08.2015. 06:58h

Nezavisni poslanici Dritan Abazović i Zoran Miljanić kazali su sinoć da nijesu iznenađeni time što su njihove bivše kolege iz Pozitivne Darka Pajovića podržali predlog da Dejan Peruničić bude direktor ANB-a.

Pozitivna je juče u Skupštini podržala pozitivno mišljenje Odbora za bezbjednost da Peruničić, koji je bio v.d. direktora, bude direktor Agencije.

To je prvi put da je opoziciona partija dala saglasnost na izbor direktora bezbjednosne službe.

Od 74 poslanika, za Peruničića je ruku diglo 44 dok je protiv bilo 29 opozicionih predstavnika, jedan uzdržan. Pored tri poslanika PCG, njegov izbor podržali su DPS, SDP i poslanici manjinskih partija, dok je uzdržan bio Andrija Popović (LP), dok poslanik PCG Srđan Perić, nije bio u sali.

Objašnjavajući stav Pozitivne, poslanica Azra Jasavić rekla je da su takvu odluku donijeli "ne što su zadovoljni kadrovskim rješenjem, već što je to uslov za učlanjenje u NATO”. Jasavić je dodala da deklarativna podrška za NATO nije dovoljna.

Pajović prije dva dana nije prisustvao Odboru za bezbjednost, kada je raspravljao o predlogu Vlade.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić rekao je“Vijestima” da će “odgovor na takav odnos Pozitivne prema biračima dati naredni izbori”.

“Još prije dvije godine, kada sam izašao iz te partije, ukazao sam da oni nemaju nikakve veze sa opozicijom, a sada je valjda jasno o čemu se radi, da su maske konačno skinute. Nalaze se samo izgovori da bi se našlo kakvo-takvo opravdanje pred građanima koji su ih glasali kao opoziciju i koji su brutalno prevareni”, rekao je on.

Poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ocijenio je da je stav Pozitivne “tragedija”, navodeći da ipak nije iznenađen.

“Podržali su svog poslodavca. Treba nam zakon o lustraciji i to pod hitno,” rekao je on.

Jasavić je sinoć rekla “Vijestima” da su njene bivše kolege odustale od programa, da im NATO više nije prioritet.

“To je i bila jedna od linija razdvajanja sa nama,” dodala je ona.

Je li etično restartovati program od rušenja vlasti do saradnje

Predlog za izmjenu Etičkog kodeksa, da je neetično kriti da je poslanik bio pod krivičnom istragom ili da zadržava mandat nakon napuštanja partije, nije dobio podršku parlamenta.

U Kodeks nije ušao ni predlog samostalnog poslanika Mladena Bojanića, bivšeg šefa kluba Pozitivne, da poslanici sa izborne liste koja je zagovarala smjenu vlasti a nakon izbora “restartovala program i vodila aktivnosti u cilju očuvanja te vlasti, postupaju suprotno etičkim načelima”. Drugi kongres Pozitivne bio je pod motom “Restart”.

Izglasan odbor za praćenje izbora

Parlament je usvojio odluku o obrazovanju odbora za praćenje primjene izbornih zakona. On bi trebalo da vodi računa o sprovođenju zakona o finansiranju partija, izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku i slično. Poslanici DF glasali su protiv predloga jer nije prihvaćen njihov amandman, da se on ne dozvoli biračima koji ne žive u Crnoj Gori da glasaju na izborima. Milutin Đukanović (DF) rekao je da oni neće učestvovati u radu odbora.

U Odluci piše da će predsjednika i zamjenika predložiti Administrativni odbor.

Bonus video: