Usvojen Izvještaj o Mugoši: KAP i "Carine" posao za nadležne

„Tražim da se izvinite Mugoši i sekretaru Skupštine ako nijeste ustanovili bilo kakve nepravilnosti u radu gradonačelnika“
115 pregleda 4 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Filip Roganović
SO Podgorica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.08.2015. 08:19h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-DUA-BS- LP-HGI su usvojili juče Izvještaj Komisije, koja se bavila uvidom u poslove bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše od 2007. do 2015. godine.

Izvještaj Komisije, koja se bavila slučajem “Carine” i međusobnim razgraničenjem Glavnog grada sa KAP-om, će sa dokumentacijom biti predat nadležnim državnim institucijama, koje bi trebalo da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

Prije glasanja salu su napustili odbornici Demosa i Demokrata, a prije rasprave i odbornici DF-a.

Radoš Zečević (DF) je kazao da ta partija neće učestvovati ni u raspravi ni u glasanju, jer ranije nije prihvaćen njihov predlog da komisiju formira Skupština.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je istakao da Izvještaj nema zaključak koji bi naveo na loše poslovanje grada prilikom razgraničenja Glavnog grada i KAP-a.

„Mat u tri poteza... Mi smo KAP prodali za 28 miliona, a častili investitora za 26 miliona...Koristite isti koncept pri prodaji fabrika. Nikad nema nekoga ko personalno odgovara za prodaju“, kazao je Rakčević.

Goran Radonjić (Demos) je kazao da su bila najavljena ispitivanja i drugih slučajeva, a Komisija se bavila samo sa dva, ističući da su proučavali dokumenta koja već postoje u Glavnom gradu.

„Nemamo ocjenu gradonačelnika na vaš Izvještaj, nikakav konkretan zaključak. Iz pristojnosti ćemo sačekati kraj rasprave i nećemo prisustvovati glasanju“, rekao je Radonjić.

Vladimir Čađenović (Demokrate) je pitao predsjednika Skupštine i člana Komisije Đorđa Suhiha imaju li što da proslijede nadležnim organima vezano za slučaj “Carine”.

„Tražim da se izvinite Miomiru Mugoši i sekretaru Skupštine ako nijeste ustanovili bilo kakve nepravilnosti u radu gradonačelnika od 2007. do 2015. godine“, istakao je Mitar Vuković (Demokrate), pozvavši kasnije Suhiha da podnese ostavku jer se nije izvinio.

Suhih je kazao da komisija nije bila nadležna da donosi pravne sudove o tim poslovima, istakavši da su prema dogovoru sa gradonačelnikom odlučili da je logično da Skupština da završnu riječ.

„U to ime smo vam dostavili Izvještaj. Zbog odgovornosti prema građanima, imovini grada, Ustavu i Zakonu, ...predlažem kao zaključak da se usvoji Izvještaj... Izvještaj sa cjelokupnom dokumentacijom staviće se na raspolaganje nadležnim državnim institucijama u skladu sa njihovim nadležnostima“, istakao je Suhih.

Odbornici vladajuće koalicije su juče izglasali i odluku o podizanju spomenika vojvodi Mirku Petroviću na Trgu Republike. Protiv su glasali odbornici DF-a, Demokrata, SNP-a i Demosa, dok je odbornica Pozitivne Tamara Bajić bila uzdržana.

Napravio je grijeh, ali se i izvinio

Nezavisni odbornik Luka Rakčević kazao je da je podizanje spomenika „genijalna zamisao“, jer će svi obespravljeni radnici „Radoja Dakića“, „Marka Radovića“, KAP-a i drugih preduzeća, koji su tu gdje jesu zbog ekonomske politike vlasti, moći da dobiju spomenik.

„Svih 45 porodica bivših radnika koji žive oko KAP-a, koje iseljavamo zbog vaše odluke od prošle godine, će moći da kampuju ispred spomenika... Građani koji udišu bazd kolektora mogu da udišu svjež vazduh kod spomenika“, kazao je Rakčević.

On je istakao da vlast namjerno podiže spomenik vojskovođi, a ne radnicima koji su stvarali društvo, jer je „politika njihove partije vodila ratove a uništavala radnike“.

Šef kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević je naglasio da je tačno da je Mirko Petrović napravio grijeh, ali da je u znak izvinjenja njegov sin napravio crkvu pokajnicu.

Bonus video: