Martinović: Od volje pojedica zavisi cijeli sistem

Martinović navodi da kada nema sistema opštih normi već postoji mehanizam ispoljavanja pojedinačne volje, onda to nije zakon već potpuna devastacija cijelog sistema a naročito pravnog
3 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 30.07.2015. 13:20h

Nigdje ni u jednoj savremenoj demokratiji gdje vladaju ustav i zakonske norme ne može se desiti da od volje pojedinca zavisi cijeli sistem jedne države, a cijelo društvo bude taoc njegove milosti ili nemilosti, smatra Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokrata.

On u saopštenju navodi da je to očito moguće u našoj državi u kojoj imamo vlast kontinuiteta jos od 1945. godine, "gdje različito od smjene do smjene generacija sudbina Crne Gore uvijek biva u rukama neprikosnovenog vladara i par njemu bliskih pojedinaca".

"Postavlja se objektivno iako na prvi pogled iracionalno pitanje, čemu služi podjela vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu ako se zakoni primjenjuju selektivno u zavisnosti od interesa neprikosnovenog vladara i njegovih saradnika. U sistemu u kojem vlada volja pojedinca ili grupe pojedinaca, gdje imamo moćne i privilegovane koji su iznad zakona, tamo nema demokratije a jos manje vladavine prava. Ako cijeli sistem zavisi od volje jednog pojedinca bolje je i da nemamo sistem, niti ustav i zakone, makar ćemo znati na čemu smo", navodi Martinović.

"Bojim se da u Crnoj Gori gdje se ne poštuju ustav i zakoni, na sceni ne da imamo demokratiju već naprotiv, imamo tiraniju manjine nad većinom u dijelu onoga što se odnosi na poštovanje vladavine prava, jer dobro je poznato koliki je procenat onih koji mogu i kojima je omogućeno sve i koji ne moraju ništa, u odnosu na one koji su obespravljeni i poniženi.U demokratiji je većina ta koja odlučuje ali ni ona ne može sve nego je i ona itekako pod institucionalnim ograničenjima. Institucije su te koje diktiriaju pravila igre i strikno se moraju poštovati. Njihovo poštovanje je mjerilo napretka društva u integracijma kakvo je naše."

Martinović navodi da kada nema sistema opštih normi već postoji mehanizam ispoljavanja pojedinačne volje, onda to nije zakon već potpuna devastacija cijelog sistema a naročito pravnog.

"Ako jedan ima ovlašćenja tj zavisi sve od jednog onda mu se moraju dati ogromna ovlašćenja i to jasno reći a onda se dovodi u pitanje da li ima slobode i pravde za druge, naravno da nema već se slobodno taj sistem može podvesti pod onaj dobro poznati, diktatorski. Svjedoci smo svakodnevno da se zakoni primjenjuju selektivno, a tamo gdje se to dešava nikada neći i ne može zaživjeti vladavina prava, a još manje uspostaviti balanas u tome da je nebitno ko je na vlasti i da to ne smije igrati ulogu kad je poštovanje zakona u pitanju."

"Nedostatak sistema opštih normi dovodi do toga da nema pravičnosti i pravde jer se postupa od slučaja do slučaja, nema tretmana svih na jednak način i na svakom koraku se susrijećemo sa masom obespravljenih i poniženih građana koji vrlo često ne mogu ostvariti ni minimum svojih prava pogotovu ako se to kosi sa partikularnim interesima onih koji su u proteklom periodu uradili sve da država Crna Gora osim teške ekonosmke situacije naširoko bude prepoznata i kao pravno nepouzdana što se odražava na mnogim poljima i po mnogim pitanjima", zaključuje se.

Bonus video: