POSLANICI U PETAK O NOVOM DIREKTORU ANB

NATO ubrzao izbor Peruničića

Po ocjeni NATO-a u sektoru je učinjen napredak, a u interesu je te institucije da se što prije okonča stanje v.d., rekao je Banović
147 pregleda 10 komentar(a)
Dejan Peruničić, Foto: TV Vijesti
Dejan Peruničić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 28.07.2015. 16:12h

Sedmomjesečno v.d.  stanje u Agenciji za nacionalnu bezbjednost okončaće se do kraja jula, kada će na njeno čelo doći višegodišnji operativac Dejan Peruničić, pošto je planirano da se o tom vladinom predlogu Skupština izjasni u petak.

Vlada je na posljednjoj sjednici predložila da Peruničić ostane na tom mjestu. U predlogu premijera Mila Đukanovića navodi se da je on "kroz dugogodišnji profesionalni angažman u bezbjednosnom sektoru stekao stručni i profesionalni kredibilitet visokog nivoa, kao i da je uspješno obavljao poslove vršioca dužnosti direktora ANB". Prema podacima iz njegove biografije, on je u državnoj bezbjednosti već tri decenije.

Prije konačnog mišljenja Skupštine, koje inače nije obavezujuće za Vladu, stav će utvrditi i Odbor za odbranu i bezbjednost na sjednici u četvrtak. Prema informacijama “Vijesti” sadašnji v.d. direktora ANB dobiće  prolaz, jer će pored DPS-a njegov izbor podržati SDP i Bošnjačka stranka. 

To je potvrdio i šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović, koji je i član Odbora za bezbjednost.

"U SDP-u ne vidimo razlog zbog čega bismo bili protiv izbora direktora. Po ocjeni NATO-a u ovom sektoru je učinjen napredak, a u interesu je te institucije i države da se što prije okonča v.d. stanje,  jer bi produženje procedure izbora zakomplikovalo stanje uoči ključne odluke o prijemu u članstvo u sjevernoatlantsku alijansu", rekao je Banović.

Zamjenica predsjednika odbora Snežana Jonica (SNP) ranije je na zajedničkoj sjednici Odbora za antikorupciju i politički sistem kritikovala Dejana Peruničića, jer je navodno, kako je objavio list “Dan,” prihvatio da njegov brat Željko Peruničić ne ode u penziju kao što to propisuje izmjena zakona o ANB-u.

Ona je te sumnje izrazila i na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost, kada je raspravljano o izvještaju ANB-a za 2014, ali je tada Peruničić, prema saznanjima “Vijesti”, rekao da je njegov brat već u penziji.

Jonica, koja je član Vijeća za nacionalnu bezbjednost koje koordinira obavještajne službe, ipak će biti protiv izbora Peruničića. Ona to sinoć nije željela da komentariše, kao ni lider Pozitivne, koja podržava članstvo u NATO, Darko Pajović, koji je takođe u Odboru.

Velizar Kaluđerović, samostalni poslanik najavio je da Peruničić ne može da računa na njegov glas, kao ni poslanika DF-a, koji neće učestvovati u radu Odbora.

 Status ANB važan je zbog  odluke o članstvu Crne Gore u NATO, koje se očekuje  do kraja godine.

Preporučujemo za Vas