CDT: Objavljujte zapisnike i prenosite sjednice Vlade

Centar za demokratsku tranziciju traži da se građanima omogući veći uvid u rad izvršne vlasti
89 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.09.2018. 13:08h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) tražio je od Ministarstva javne uprave da u Akcioni plan za spovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu uvrsti obavezu da Vlada objavljuje zapisnike sa svojih sjednica, kao i da ne cenzurišu objavljivanje dnevnog reda za sjednice, te usvajanje zakona o Vladi.

Akcioni plan, na koji je CDT kroz Operativni tim Partnerstva za otvorenu upravu, da ove predloge, trenutno je u procesu pripreme za javnu raspravu, a iz ove nevladine organizacije navode da Vlada nema praksu objavljivanja zapisnika sa sjednica, iako se, kako navode, oni mogu dobiti na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

“Ako zapisnici sa sjednica već nijesu zaštićeni i mogu se dobiti na osnovu slobodnog pristupa informacijama, nema razloga da se oni proaktivno ne objavljuju nakon sjednica Vlade”, navodi se u predlogu CDT-a iz kojeg su tražili da se građanima omogući da gledaju sjednice Vlade kako bi znali na koji način i o čemu odlučuju ministri.

Dodaje se i da državni organi u skladu sa zakonom i u odgovarajućoj proceduri mogu akte koje predlažu Vladi zaštiti odgovarajućim stepenom tajnosti, te da nema nikakvog opravdanja da sami nazivi tih akata budu tajni i uklonjeni iz dnevnog reda.

”Konačno je počela izrada akcionog plana za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, nakon nekoliko godina neispunjavanja obaveza u ovoj globalnoj inicijativi. Predložili smo povećanje otvorenosti i transparentnosti sjednica Vlade kroz objavljivanje cjelokupnih dnevnih redova sjednica, zapisnika sa sjednica i uspostavljanje live streama za prenos makar dijela sjednica Vlade”, kazala je “Vijestima” koordinatorka u CDT-u Milena Gvozdenović.

Ona navodi da su Ministarstvu javne uprave predložili kreiranje politike otvorenosti institucija izvršne vlasti, bazirano na njihovom istraživanju otvorenosti Vlade.

“Smatramo da je potrebna formalizacija pravila ponašanja institucija u ovoj oblasti i uvođenja “sankcija”, tj. mjera za odgovornost institucija koje ne poštuju ta pravila”, kaže Gvozdenović.

CDT je tražio i da Vlada unaprijedi komunikaciju sa građanima, kroz unapređenje kvaliteta internet stranica institucija izvršne vlasti i upotrebe društvenih mreža.

“Smatramo i da su potrebna poboljšanja u pogledu ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, tako da naš predlog tretira i tu oblast. Kruna cjelokupnog procesa bi svakako predstavljalo usvajanje zakona o izvršnoj vlasti”, kazala je Gvozdenović.

Bonus video: