Gošović: Formirati odbor do kraja jula

Gošović je ocijenio da je neophodno da se odbor formira do kraja proljećnog zasijedanja
2 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2015. 11:07h

Odbor za praćenje primjene izbornog zakonodavstva treba da bude formiran do kraja jula, poručio je nezavisni poslanik Neven Gošović, ocjenjujući da je neophodan dogovor o tome ko će predsjedavati tim tijelom. Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović predala je u skupštinsku proceduru predlog odluke o formiranju odbora koji će pratiti primjenu izbornih zakona u postupku izbornih procesa, koji bi, prema predloženom rješenju, imao 14 članova, po sedam iz opozicije i vlasti. Vuksanović je kazala da očekuje da će poslanici naredne sedmice razmatrati njen predlog. Gošović je ocijenio da je neophodno da se odbor formira do kraja proljećnog zasijedanja zato što, kako je naveo, već ima dosta primjedbi sa aspekta blagovremenosti u stvaranju uslova za primjenu izbornog zakonodavstva. "Primjedbi ima i kada su u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika, primjena Zakona o biračkom spisku, rokovi za donošenje podzakonskih akata, a posebno u vezi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", kazao je Gošović agenciji MINA.

Mnogo je pitanja o kojima bi već sada odbor trebao da posveti pažnju kako bi se blagovremeno u najkraćem roku rješavala sva neophodna pitanja

Prema njegovim riječima, mnogo je pitanja o kojima bi već sada odbor trebao da posveti pažnju kako bi se blagovremeno u najkraćem roku rješavala sva neophodna pitanja. "I stvarale pretpostavke da se u sljedeće izbore uđe sa kompletnom normativnom infrastrukturom, i svim neophodnim tehničkim i drugim uslovima potrebnim za zakonito sprovođenje izbora”, kazao je Gošović. On je naglasio da rad odbora mora da bude transparentan i da postoje elementi odluke koji na to obavezuju. Gošović smatra da je u interesu poslanika i svih koji će raditi u odboru da javnost bude cjelovito informisana o svim aktivnosti koje treba sprovesti i nedostacima koje treba otkloniti kako bi se na kraju došlo do toga da imamo neophodno povjerenje u izborni proces i njegove rezultate. “Ono što je ostalo sporno u Radnoj grupi i što će sigurno biti predmet spora i neophodnog dogovora klubova poslanika jeste ko će predsjedavati odborom, imajući u vidu da će biti sastavljen od jednakog broja predstavnika parlamentarne većine i opozicije”, rekao je Gošović. Prema njegovim riječima, u Radnoj grupi bilo je tri predloga - da predsjednik odbora bude poslanik iz parlamentarne većine, drugi da bude iz opozicije i treći da se rješenje traži u okviru principa koopredsjedavanja, dvojice članova odbora, od kojih bi jedan bio iz vlasti, a drugi iz opozicije. “U Radnoj grupi nije se moglo doći do većinskog dogovora oko rješenja koje bi bilo prihvatljivo za većinu članova. To je pitanje koje će biti razriješeno i doći će se do odgovarajućeg rješenja”, naveo je Gošović.

On je kazao da je moguće da se, ukoliko ne dođe do saglasnosti o tome da li će na čelu odbora biti predstavnik vlasti ili opozicije, pristupi nečemu što je bilo iskustvo u radu Radne grupe koje nije pokazalo negativne elemente, a vezano je za koopredsjedavanje. “Najbitnije je da u suštini postoji dobra politička volja da se iskreno radi na praćenju izbornog zakonodavstva i preuzimanju svih mjera za blagovremeno otklanjanje uočenih nepravilnosti, kako bismo na kraju izbornog procesa svi imali veće povjerenje u njegove rezultate”, smatra Gošović. On je kazao da je riječ je o privremenom odboru koji će prestati sa radom sa istekom mandata tekućeg saziva Skupštine. Gošović je rekao da predlog te odluke predstavlja realizaciju zaključka Skupstine još od 2013. godine, nakon dešavanja poslije predsjedničkih izbora. On je pojasnio da je suština da odbor u okviru nadležnosti prati primjenu odredbi svih zakona koji čine set izbornog zakonodavstva, ali i odredbe Krivičnog zakonika. Gošović je precizirao da se u setu nalaze i zakoni o registrima prebivališta i boravišta, crnogorskom državljanstvu. "Riječ je o zakonima, koje je predložila opozicija, a koji nisu dobili potrebnu većinsku podršku za njihovo razmatranje".

Bonus video: