Husović: Vladajuće stranke da podrede stranačke interese državnim ciljevima

Husović je istakao da je Bošnjačka stranka jačala između dva kongresa, navodeći da nakon DPS-a danas ima najviše gradonačelnika u Crnoj Gori
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2015. 17:38h

Članice vladajuće koalicije moraju da podrede stranačke interese državnim ciljevima i da za njihovo ostvarivanje traže što više saveznika, izjavio je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

On je na trećem kongresu Bošnjačke stranke, gdje je jedini kandidat za predsjednika, rekao da vladajuće stranke moraju da rade na ostvarivanju velikih državnih ciljeva navodeći kao primjer integracije u NATO i EU, kao i jačanje vladavine prava.

“To su veliki državni ciljevi prema kojima naši partijski moraju da budu manje značajni. Zadatak nam je da se trudimo da tražimo što više saveznika i na tom putu moramo biti širokogrudi. Spremni da dajemo ako želimo širiti taj demokratski kapacitet i graditi dugoročno povjerenje i koheziju”, kazao je Husović.

On je istakao da je Bošnjačka stranka jačala između dva kongresa, navodeći da nakon DPS-a danas ima najviše gradonačelnika u Crnoj Gori.

Husović je kazao da će Bošnjaci nastaviti da se zalažu za evrointegracije i boriti protiv svih oblika diskriminacije, ističući da Vlada mora posebno pomoći razvoju opština na sjeveru. On je upozorio na neravnomjeran razvoj područja u Crnoj Gori, navodeći da treba raditi na pravednijoj raspodjeli novca iz državnih fondova.

Husović je istakao u crnogorskom društvu postoji puno predrasuda prema članstvu Crne Gore u NATO, navodeći da je više prednosti ulaska u Alijansu.

“NATO je od klasične vojne organizacije u međuvremenu postao politička alijansa sa velikim uticajem na globalnu bezbijednost. Ovaj savez je garant međunarodih investicija i preduslov jačanja ekonomije”, kazao je.

I predsjednik Demokratske partije socijalisa (DPS) Milo Đukanović je kazao da su Bošnjaci i njihova dijaspora, a ostalim građanima, dali značajan doprinos obnavljanju crnogorske državnosti, navodeći da od njih očekuje podršku u drugim projektima značajnim za državu.

“Očuvali smo mir u nimalo regularim vremenima i to ugradili u obnovu državnosti. Crna Gora danas više ne luta i i zemlja je lider u evropskim integracijama u regionu”, kazao je Đukanović, dok je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić istakao da su manjinski narodi do kraja bili posvećeni crnogorskoj državnosti.

“Sada stremimo ka ulasku Crne Gore u NATO i EU. NATO je donio mir na Balkan, a znamo svi kakve su bile 90-te. Crna Gora pripada tom savezu”, kazao je Krivokapić, navodeći da je devetogodišnje trajanje Bošnjačke sranke na političkoj sceni za pohvalu jer je “političko djelovanje najkonkurentnija djelatnost u Crnoj Gori”.

Pohvalivši se saradnjom SNP-a sa Bošnjacima u Plavu, predsjednik te stranke Srđan Milić prokomentarisao je navode da preko BS-a pokušava da uđe u vladajuću koaliciju na državnom nivou.

“Što se mene tiče, najviše bih volio da samo sa vama činim državnu vlast. A drugi neka malo sačekaju”, kazao je on.

Osim SNP-a opoziciju je na kongresu predstavljao još samo poslanik Pozitivne Crne Gore Goran Tuponja, dok su svečanosti prisustvovali predstavnici svih vladajućih stranaka, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, poslanik Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, reis Islamske zajednice Rifat Fejzić kao i predstavnici diplomatskog kora.

Galerija

Bonus video: