Miljanić: Ništa od reformi u ANB-u

"Vjerovatno ćemo imati kontinuitet bavljenja politikom, odnosno pokušaj obezbjeđivanja preko ove službe DPS-u još jednog mandata na narednim izborima", rekao je Miljanić
60 pregleda 5 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Zoran Miljanić, Foto: Savo Prelevic
Ažurirano: 24.07.2015. 12:47h

Reforme u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), neće biti, jer se na najodgovornije mjesto postavlja stari kadar, ocijenio je nezavisni poslanik, Zoran Miljanić,

On je, komentarišući predlog Vlade da dosadašnji vršilac dužnosti direktora ANB-a, Dejan Peruničić, bude imenovan za prvog čovjeka te službe, kazao da je ANB bio i ostao politička policija vladajuće partije, odnosno Demokratske partije socijalista (DPS).

"Umjesto da se bavi onim što joj je ustavna obaveza, čuvanje ustavnog poretka, ekonomska bezbjednost, sigurnost i bezbjednost građana, ona se u kontinuitetu više bavi političkim oponentima“, kazao je Miljanić agenciji Mina, navodeći da ga ne iznenađuje imenovanje Peruničića za direktora ANB-a

On je podsjetio da je Peruničić penzionisan prije izvjesnog vremena, pa je onda vraćen da bi bio v.d. direktora i sad je zvanično predložen za direktora ANB.

"To kaže da, i pored toga što zapadni partneri insistiraju na sveukupnim reformama u ANB-u, od toga neće biti ništa, jer se na najodgovornije mjesto postavlja stari kadar".

"Odnosno, znajući da je prethodno pokrivao poziciju šefa tehnike u službi državne bezbjednosti, a kasnije i u Agenciji, da se radi o jednom čuvaru tajni Đukanovićevog režima", naveo je Miljanić, ocijenivši da je to suština Peruničićevog postavljenja.

On je kazao da ne zna kako će Vlada Crne Gore braniti činjenicu da je 80-ak službenika ANB-a “brže bolje” penzionisano, dodajući da se za neke još ne zna status, jesu li penzionisani ili nisu.

"Vidimo sada da Vlada demantuje samu sebe, znači nije bio cilj podmlađivanje službe i njena reforma, nego je pomaći nepodobne i postaviti podobne", rekao je Miljanić.

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore će, nažalost, od takvog rješenja imati štetu, jer smo svjedoci svakodnevnih eksplozija, vrlo čestih ubistava, ekonomske pohare Crne Gore i svega onoga čime bi ta služba, kao jedna od osnovnih poluga sektora bezbjednosti, trebalo da se bavi.

"Vjerovatno ćemo imati kontinuitet bavljenja politikom, odnosno pokušaj obezbjeđivanja preko ove službe DPS-u još jednog mandata na narednim izborima", zaključio je Miljanić.

Bonus video: