Komisija nije kazala jesu li Mugošini poslovi bili po zakonu

Predsjednik komisije je šef kluba odbornika DPS-a Vujošević, a zamjenik je predsjednik Skupštine Suhih
114 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2015. 21:03h

Članovi Komisije za uvid u dokumentaciju o pojedinim aktima donesenim iz nadležnosti gradonačelnika i Skupštine Glavnog grada od 2007. do 2015, odnosno za vrijeme dok je prvi čovjek grada bio Miomir Mugoša, odbornicima su dostavili Izvještaj, u kojem nema zaključka da li su dva posla koja su kontrolisali, urađena zakonito.

Odbornici će 30. jula raspravljati o Izvještaju, koji se bavio samo prodajom zemljišta Glavnog grada kompaniji „Carine“ i razgraničenjem između Glavnog grada i Kombinata aluminijuma.

Komisija, koja je formirana prema rješenju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića 12. februara ove godine je, kako piše u Izvještaju, održala četiri sjednice, na kojima je „izvršila neposredan uvid u dokumentaciju“ iz pomenutih predmeta.

Predsjednik Komisije je šef kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević, njegov zamjenik je predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih, a članovi su odbornici DPS-a Blažo Šaranović, Marija Đuričković i Đorđina Lakić.

Komisija je, kako se navodi, analizirajući predmet “Carina” „na bazi utvrđenih činjenica i pravne regulative predmetne oblasti u proteklom periodu“, utvrdila da se pitanje raspolaganja državnom imovinom reguliše prevashodno Zakonom o državnoj imovini, koji je prvi put donesen 2009. godine.

„Evidentno je da se u budućem periodu, mora posvetiti pažnja unapređenju normativnog okvira koji reguliše raspolaganje državnim resursima, čemu će Glavni grad, kao nosilac prava raspolaganja, dati puni doprinos, u cilju afirmacije principa transparentnosti i zaštite javnog interesa“, piše u Izvještaju.

U izvještaju se navodi da je razgraničenjem zemljišta između Glavnog grada i KAP-a, Kovačnice i Prerade u stečaju, Komisija konstatovala da je Glavnom gradu data mogućnost za uknjižbu svojinskih prava na zemljištu ukupne površine 565.690 kvadrata , dok su fabrike KAP-a stekle pravo svojine na zemljištu ukupne površine 417.804 metara kvadratnih.

„Iskazano je da je Glavni grad na ovaj način, i prije okončanja neizvjesnih postupaka pred Upravom za nekretnine, koja je upisala KAP kao nosioca prava svojine, stekao mogućnost da valorizuje važne investicione projekte, prevashodno, Jugozapadnu obilaznicu, kao i sveukupno zemljište na toj lokaciji, kroz stvaranje uslova za razvoj poljoprivrede i preduzetništva“, piše u Izvještaju.

Usvojena je, kako navode, i Odluka o proglašenju zone KAP-a biznis zonom, dok će se „posebnim odlukama definisati podsticajne mjere za potencijalne investitore“.

Bonus video: