Krivokapić i penzioneri se nisu razumjeli

Kabinet predsjednika Skupštine je saopštio da su navodne izjave Krivokapića sa tog sastanka “proizvoljna interpretacija predstavnika PUPI-ja”
101 pregleda 0 komentar(a)
PUPI, Ranko Krivokapić, Foto: PUPI
PUPI, Ranko Krivokapić, Foto: PUPI
Ažurirano: 23.07.2015. 21:27h

Aktuelna politika DPS-a je neodrživa i nanosi ogromnu štetu daljoj sudbini i budućnosti Crne Gore, zajednička je ocjena predstavnika Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, saopšteno je iz partije.

Kako je saopšteno iz PUPI-ja, konstatovano je da je Crna Gora dovedena u situaciju da se ne stvaraju nove vrijednosti, ne otvaraju proizvodne fabrike a time i nova radna mjesta.

"Posebno kada se ima u vidu da na zavodima za zapošljavanje posao čeka desetine hiljada visokoobrazovanih mladih ljudi,što je porazno za jednu politiku i državu u cjelini", navodi se u saopšetnju.

"Krivokapić je posebno naglasio da ono što su do sada stvarali penzioneri u predhodnim decenijama, to je ova vlast prodavala i obezbjeđivala sebi opstanak na vlasti," stoji u saopštenju PUPI-ja.

Međutim, kabinet predsjednika Skupštine Crne Gore je večeras izdao saopštenje u kome se ističe da su navodne izjave Krivokapića sa tog sastanka “proizvoljna interpretacija predstavnika PUPI-ja”.

U saopštenju se navodi da je tema sastanka sa predstavnicima PUPI-ja bila upoznavanje Krivokapića sa zahtjevima PUPI-ja, kao i pitanjima položaja penzionera u Crnoj Gori.

“Izjave predsjednika Skupštine sa sastanaka javnosti prenosi njegov Kabinet i samo se takve mogu smatrati zvaničnim stavovima,” zaključuje se u saopštenju Skupštine.

U saopštenju PUPI-ja se dodaje da je Krivokapić inspirisan razgovorom sa predstavnicima penzionera obećao da će aktuelizovati pitanje socijalne politike preko poslaničkih klubova, da se odrede prioriteti u socijalnim davanjima, "stim što penzioneri i po Ustavu i zakonima i svom bijednom položaju zauzimaju prioritet".

Na pitanje predsjednika PUPI-ja Voja Vuletića šta misli o formiranju prelazne ili tehničke vlade, koja bi stvorila uslove za prve, slobodne i fer izbore u Crnoj Gori, Krivokapić je rekao "da svaki razgovor o tom pitanju je veoma sporan, do poziva Crne Gore u NATO".

Vuletić je, kako je saopšteno, upoznao Krivokapića sa teškim položajem penzionera.

"Vuletić je istakao da je prosječna penzija u Crnoj Gori 271,90 eura, da je minimalna potrošačka korpa 808,60 eura, što znači da za jednu potrošačku korpu trebaju tri prosječne penzije. Oko 64.000 penzionera prima penziju ispod prosječne penzije od 271,90 eura. Još poražavajuća je situacija da ispod linije siromaštva (184,30 eura), penziju prima preko 40.000 penzionera, sa stalnom tendencijom povećanja ovog broja, jer svi novi penzioneri, sada po raznim osnovama, dobijaju penziju ne veću od 135 eura, a rijetko ko oko 150 eura", saopšteno je iz PUPI-ja.

Bonus video: