Odbijena prijava GP URA o 426 nezakonito označenih listića: Nema dokaza da je neko silio građane

Podnosioci prijave su tvrdili da su u toku izborne kampanje u Mojkovcu NN lica izvršila krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i krivično djelo povreda tajnosti glasanja
85 pregleda 2 komentar(a)
Izbori, Mojkovac, Foto: Vijesti
Izbori, Mojkovac, Foto: Vijesti
Ažurirano: 11.09.2018. 18:32h

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju ocijenilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica, po krivičnoj prijavi Građanskog pokreta URA, prema kojoj je 426 glasačkih listića na lokalnim izborima u Mojkovcu, u novembru prošle godine, nezakonito označeno.

Iz URA su tvrdili da je opozicija time oštećena za najmanje tri odbornička mandata.

Podnosioci prijave su tvrdili da su u toku izborne kampanje u Mojkovcu NN lica izvršila krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i krivično djelo povreda tajnosti glasanja.

“Da bi postojala krivična povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, potrebno je da neko silom ili prijetnjom prinudi drugog, ili na drugi protivpravan način utiče na njega, da na izborima ili referendumu vrši li ne vrši pravo glasanja, ili da glasa za, ili protiv određenog kandidata izborne liste odnosno predloga. A iz stava istog člana kaznom iz stava 1. kazniće se ko zahtijeva ili primi poklon ili dugu korist, ili prihvati obežanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugoga, da glasa ili ne glasa ili da glasa u korist ili protiv određenog lica”, piše u odluci ODT-a.

Dodaju da iz pribavljenih dokaza i prikupljenih obavještenja od saslušanih građana proizlazi da im nije bilo poznato da je neko na takav način uticao na izbore.

Tužilaštvo je ocijenilo da činjenica da su neki od birača koristili flomaster, te zaokruživanje izvršili simbolima, ne može predstavljati dokaz da je postojalo biće krivičnih djela.

Dodaje se da zakonom nije propisan način zaokruživanja, niti da to treba učiniti posebnom olovkom ili određenom bojom, niti da isto podrazujeva tačan geometrijski način zaokruživanja, već je slobodno izražena volja birača, da sam na svoj način iskoristi svoje biračko pravo.

Tokom istražnog postupka su saslušane 53 osobe, mahom predstavnici biračkih odbora, kao i građanskog pokreta URA.

Iz opozicije su tvrdili da dokazi do kojih su došli upućuju na činjenicu da su isključivo na listama DPS i SD redni brojevi izbornih lista na glasačkim listićima zaokruživani različitim simbolima.

U krivičnoj prijavi stoji da je, uvidom u birački materijal utvrđeno da DPS ima 341 glasački listić obilježen različitim oznakama (kvadratima, trouglima, floumasterima, višestrukim zaokruživanjem), iz čega se može zaključiti da su dva mandata dobijeni pomoću ucijenjenih birača, dok je SD od 210 glasova imala 85 obilježenih listića, što znači da su mandate dobili preko takvih listića.

Bonus video: