I Damjanović nosi rusku lentu

Georgijevska lenta je jedan od najprepoznatljivijih simbola junaštva i u Rusiji se nosi na Dan pobjede. Narandžasto-crna lenta dio je ikonografije separatističkih snaga u Ukrajini
132 pregleda 45 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Skupstina.me
Aleksandar Damjanović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 23.07.2015. 05:26h

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore pojavio sa Georgijevskom lentom, koja simbolizuje i jedinstvo ruskog naroda.

Iako je nije nosio početkom sjednice posvećene premijerskom satu, Damjanović je lentu kasnije istakao na lijevom reveru sakoa. Šef poslaničkog kluba SNP-a juče nije odgovorio na pitanje “Vijesti” zbog čega je istakao Georgijevsku lentu.

Predsjednik Damjanovićevog SNP-a Srđan Milić u više navrata je u javnosti nastupao sa proruskim stavovima.

Nakon poslanice Demokratskog fronta Jelisave Kalezić, Damjanović je drugi poslanik koji se pojavio sa ruskom lentom u crnogorskom parlamentu. Kalezić je ranije kazala da lentu nosi kako bi time podržavala univerzalne vrijednosti.

Georgijevska lenta je jedan od najprepoznatljivijih simbola junaštva i u Rusiji se nosi na Dan pobjede. Narandžasto-crna lenta dio je ikonografije separatističkih snaga u Ukrajini.

Georgijevska ili lenta svetog Đorđa je jedan od najprepoznatljivijih simbola Dana pobjede i dio je ordena svetog Đorđa koji je ustanovila carica Katarina Velika kao nagradu za junaštvo na bojnom polju.

Lenta narandžasto-crne boje, koje po nekim tumačenjima simbolizuju boje vatre i baruta, u Rusiji je simbol junaštva i slave. Orden je ukinut nakon Oktobarske revolucije, ali je vraćen 2000. i u novije vrijeme vezuje se za vladavinu Vladimira Putina. Narandžasto-crna traka bila je dio ikonografije proruskih snaga tokom sukoba na Majdanu u Kijevu, a kasnije su je nosile pobunjeničke snaga u krimskoj oblasti, Donjecku i Lugansku.

Bonus video: