Matica crnogorska: Nikolić indirektno negirao identitet Crnogoraca

“Nikoliću počasna titula u Beranama, Ediju Rami i Hašimu Tačiju u Ulcinju, a da ni u jednom, ni u drugom slučaju, titula nije konkretnim zaslužena –djelima za dobro gradova koji dodjeljuju takva priznanja”, zaključuje se u saopštenju
24 komentar(a)
Berane, Tomislav Nikolić, Dragsolav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Berane, Tomislav Nikolić, Dragsolav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 22.07.2015. 13:54h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prilikom uručenja Povelje počasnog građanina u Beranama, indirektno je negirao identitet Crnogoraca, ocijenjeno je iz Matice crnogorske, koja smatra da je dodjeljivanje tog priznanja politički motivisano.

Kako je saopšteno, on je, u prisustvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, opomenuo Crnogorce da se ne odriču "srpske ideje od Nemanjića i Kosovskog boja", koja je, kako je naveo, neprekidno stanovala u crnogorskom kršu, jačajući kroz epohe i vrijeme.

Nikolić je poručio da se, ako to neko ne shvata, pozove na "stare Crnogorce", što, kako se navodi, znači da on pretpostavlja da postoje i "novi Crnogorci", oni koji ne slijede "srpsku ideju" i koji su, prema tome, izdajnici srpstva.

“Očigledno je da se predsjednik Srbije ne odriče svojih ranijih stavova, iako je crnogorska vlast, dajući podršku da se Nikoliću dodijeli povelja počasnog građanina, obrazložila da Nikolić zauvijek priznaje Crnu Goru i da se navodno odrekao predreferendumske retorike”, kaže se u saopštenju.

Motiv dodjeljivanja titule počasnog građanina Nikoliću je, kako smatraju u Matici crnogorskoj, čisto politički, sračunat da se relativizuje državna samostalnost Crne Gore i da se, kako se ocjenjuje, uklopi u kampanju protiv članstva Crne Gore u NATO.

U Matici smatraju da nije slučajno što je Nikolić počašćen titulom baš u Beranama, navodeći da to simbolički podrazumijeva stvaranje entiteta na teritoriji Crne Gore.

“Nikoliću počasna titula u Beranama, Ediju Rami i Hašimu Tačiju u Ulcinju, a da ni u jednom, ni u drugom slučaju, titula nije konkretnim zaslužena –djelima za dobro gradova koji dodjeljuju takva priznanja”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: