Nikolić zvanično počasni građanin: Hoćemo da živimo normalno i u miru

Skupština opštine Berane je ranije jednoglasno usvojila odluku da se predsjedniku Nikoliću dodijeli priznanje počasnog građanina, koje mu je uručeno danas na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom 21. jula, koji se obilježava kao Dan opštine
189 pregleda 295 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2015. 18:06h

Predsjednik Republike Srbije Toma Nikolić poručio je građanima Berana da mu javno kažu da vrati priznaje počasnog građanina toga grada ako im se ikada učini da se izmijenio i da ga više ne zaslužuje.

„Gledaću da mi se to ne desi, ni meni ni mojim potomcima, ni u zemaljskom ni u nebeskom carstvu", rekao je Nikolić, uz buran aplauz na svečanom uručenju priznanja danas u Beranama.

Skupština opštine Berane je ranije jednoglasno usvojila odluku da se predsjedniku Nikoliću dodijeli priznanje počasnog građanina, koje mu je uručeno danas na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom 21. jula, koji se obilježava kao Dan opštine.

„Kada građani Srbije dolaze u Crnu Goru i kada građani Crne Gore dolaze u Srbiju osjećaju se kao i ja sada – u korijenu i granama među svojima, među rodom i među prijateljima. Drugačije i ne može da bude. Obradovan sam, dirnut i zatečen velikom čašću koju prihvatam da budem počasni građanin opštine Berane. I kao što svako dobro između naših bratskih naroda i država prihvatam u jedan glas, tako je i jednoglasna odluka svih odbornika u Skupštini za mene bila lijepa i uzvišena poruka, koja zagledana u našu slavnu zajedničku prošlost gradi zajedničku budućnost. Hvala vam od sveg srca na ovoj časti“, rekao je Nikolić.

On je kazao da doživljava ovu odluku kao svojevrsno priznanje za sve ono što je obilježilo njegov politički napor, nekada u zajedničkoj i sada u odvojenim državama.

„I kao što sam činio u prošlosti i danas se iskreno zalažem za razumijevanje, za bolji život naših i svih drugih naroda koji danas žive u Srbiji i u Crnoj Gori, ali i drugdje na Balkanu – Raška, Duklja, Zeta Srbija, Crna Gora, od pamtivijeka su se prožimale, povremeno stapale u jedno, a po nalogu sudbine i ljudskoj želji većine počinjale da žive i živjele i odvojeno. Svašta nam je gospod donosio kao sudbinu ali nas nikada nije raskovao. To je stari vjekovni kov koji sa krvlju teče kroz naše vene. Zajedno smo prolazili kroz najteža iskušenja, i neshvatljiva stradalništva koja drugi ne bi izdržali, a ne bi smo ni mi da se nismo držali zajedno. Od Nemanjića i Kosovskog boja srpska ideja, duhovnost, vjera i nadanja stanovale su u crnogorskom kršu kao neprekidni razvigor i najplodnija kiša jačajući kroz vrijeme i epohe. Uz samosvjesni i samostalni crnogorski ponos oni su oduvijek bili i jesu i biće samo još jedna snaga naroda“, rekao je Predsjednik Srbije.

On je dodao će onaj „kome je suština njegove poruke već prirodno sazdana u duši shvatiti“.

„Onaj ko ne shvati neka se zapita da li ima dušu i neka savjet potraži od starih Crnogoraca kojima se ponosi“ – poručio je Nikolić.

Predsjednik Srbije je rekao da su i novijem vremenu Srbija i Crna Gora puno međunarodno priznanje dobile na Berlinskom kongresu 1878. godine.

„Pod Obrenovićima i Petrovićima, monarhijama koje su iznikle iz naroda, krenuli smo da u tom novom dobu osnažimo svoje države, učinimo ih poštovanim i spremnim za konačno oslobođenje od viševekovnog turskog jarma. Od tada nas nisu mimoišli ni jedna evropska ni svjetska kataklizma, ni jedan otimač niti osvajač, i nikome se nismo pokorili, nikoga nismo pustili da makar jednu noć prespava mirno na našoj zemlji. Naša želja da živimo na svome, u slobodi i jednaki je epska. Ako smo zajedno ustali protiv otomanskog, austrugarskog, njemačkog crstva, nacizma i fašizma, ako smo zajedno prošli kroz najteža iskušenja, boreći se za bratstvo i ravnopravnost među narodima, sada nam je imperativ i božja želja da zajednički gradimo bolji život svojih građana. Svako slobodan i svi ravnopravni“ kazao je Nikoić.

Prema njegovim riječima Mojkovačka bitka je zlatnim slovima upisana u srpsku istoriju.

„Pokazala je one vrline Crnogoraca koje su mitska osnova svakog velikog, junačkog naroda, a Crnogorci to jesu. Hrabrost i želja da se bratu pomogne u nevolji. Kakva nevolja. Da nije bilo bitke na Mojkovcu u kojoj je serdar Janko Vukotić poveo i kćerku Vasiliju, ko zna kako bi Srbija danas izgledala i kojim bi se jezikom u njoj govorilo“, rekao je Nikolić prekinut burnim aplauzom.

On je citirao Vasiliju crnogorsku Milunku Savić – „da nije bilo krvavog Božića na Mojkovcu, ne bi bilo i Vaskrsa na Kajmakčalanu“.

I još smo do nje saznali šta su Crnogorci mislili o tom boju. Citiram – pravedno je i pošteno je i ljudski je ovo što radimo. Branimo svoj obraz i goli krš. To je jedino što nam djedovi ostaviše, obraz i krš. Kamen se ovdje diže visoko, unedogled, kupajući se u plavetnilu neba, a zemlje malo, pedalj-dva, tek da se ne kaže da je nema. Važno je da je bratska srpska vojska izmakla. Ako mi izginemo imaće ko da nas osveti i satre švapsku silu“, kazao je Nikolić.

On je rekao sa Crnogorci odbranili svoj obraz, iako je krš jedno vrijeme veljeg rata bio u tuđim rukama.

„Zato će gusle uvijek imati stihove da opevaju istinsku gordost, čast, čojstvo u pjesmama o svojim junicima. I ja sam kao mladić najradije slušao Radovana Bećirovića i Bitku na Mojkovcu. Crna Gora je iznjedrila velikane poput Njegoša i ostalih Petrovića na Cetinju, a krvne veze najneposrednije simbolišu spajanja kraljevskih porodica Karađorđevića i Petrovića“, poručio je predsjednik Srbije.

On je dodao da se u svakoj kući učilo i odrastalo na Njegoševom stihu na srpskom narodnom desetercu , na porukama svedenim na stih ili dva koje su opstale naše jedinstvene zajedničke zapovijesti, crtice čojstva i junaštva, poruke koje su svevremene i univerzalne.

„Njegoševa posveta Gorskog vijenca prahu oca Srbije, Karađorđu, nije ništa drugo do još jedna ljudska i poetska, istorijska i mitska, vertikala naših naroda i država. Po toj vertikali uspinjemo se kao ljudi. Ona nas drži u uspravnom i ponosnom zajedništvu. Naše bivše zajedničke države ne treba da nam budu povod za bilo kakva sumnjičenja, prebacivanja odgovornosti ili razdvajanja. Sve ono što je bilo lijepo u tim tvorevinama, a bilo je dosta toga, trebalo bi da nam je uvek prvo na pameti i uvijek u prvom planu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da su se Srbija i Crna Gora i javno i suštinski opredijelili za članstvo u Evropskoj uniji „zato što očekujemo da u toj uniji preovlađuju sve one vrijednosti za koje smo mi polagali živote – sloboda, ravnopravnost, napredak, razvoj, solidarnost među narodima i državama.

"To je naše zajedničko htijenje u savremenom dobu, naš zajednički put na kome nam valja da se nađemo jedni drugima, kao što smo vazda činili kroz istoriju. Moja osnovna vodilja je da međusobnim ispomaganjem i jačanjem svijesti o neraskidivoj međuzavisnosti sudbina, možemo čvrstog koraka i uzdignute glave kročiti u sjutrašnjicu."

Još jednom hvala na časti, a ako vam se ikada učini da sam se izmijenio i da je više ne zaslužujem javno mi poručite da je vratim. Gledaću da mi se to ne desi, ni meni ni mojim potomcima, ni u zemaljskom ni u nebeskom carstvu“, zaključio je Nikolić.

Nikoliću je priznanje počasnog građanina uručio predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić koji je rekao da most bratsva i zajedništva dvije velike i ponosne države ne smije i neće porušiti bilo koja politika, ideologija ili vlast.

„Ne smije i neće, jer narodi Crne Gore i Srbije to ne dopuštaju, ne smije i neće jer Srbi, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani i svi ostali koji složno žive na ovim prostorima udaraju taj ljudski pečat zajedništva. Nekome je brat na školovanju ili radu u Srbiji, neko je oženjen Crnogorkom, do Novog Pazara smo za sat-dva. Pa zar nam još trebaju barikade, prepreke, različire vrste vještačkih, izmišljenih podjela“, kazao je Šćekić.

Predsjednik Srbije u Berane je stigao helikopterom, a zatim se dovezao do Spomen kuće vojvode Gavra Vukovića gdje ga je dočekao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Tu je upriličen susret sa opštinskim rukovodstvom, a zatim su dva predsjednika, zajedno za predsjednikom opštine, prošetali do Centra za kulturu gdje se održavala svečana sjednica Skupštine opštine.

Predsjednik Filip Vujanović je nakon sjednice izjavio da počast koja je ukazana predsjedniku Srbije doživljava dvostruko – kao poruku sadržajnih, intenzivnih, bliskih, prijateljskih odnosa Cre Gore i Srbije, i s druge strane kao njegovu personalnu podršku takvim odnosima.

„On zaista jeste poštovao Crnu Goru, našu projekcuju, naše viđenje, naš zajednički interes i sa aspekta partnerstva i prijatelja vidio i sadašnjost i budućnost Crne Gore. Vrlo me raduje da je jednoglasna odluka odbornika Berana da mu se da status počasnog građanina. Vidjeli ste i kroz način na koji je to primljeno i pozdravljeno da je to učinjeno uz punu srdačnost i ja to doživljavam kao dobar još jedan prilog tako bliskim odnosima Crne Gore i Srbije“, kazao je Vujanović.

Predsjednik Srbije je tokom posjete Beranama zajedno sa suprugom obišao Dnevni centar za djecu i omladinu sa teškoćama u razvoju gdje je uručio donaciju, a zatim i sjedište eparhije budimljansko-nikšićke.

Galerija

Bonus video: