Đukanović: Vujačića znam dugo, bio je odgovoran reprezent crnogorskih interesa

"Godinama smo ostvarivali odličnu saradnju, a prije nekoliko godina on se uključio u širi sastav crnogorskog MIP-a i jedno vrijeme bio i direktor Diplomatske akademije MIP-a"
58 pregleda 8 komentar(a)
Otvaranje autobuske stanice Tivat, Foto: Gov.me
Otvaranje autobuske stanice Tivat, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.07.2015. 15:18h

Premijer Milo Đukanović uvjeren je da je Vlada dobro postupila imenujući Ranka Vujačića za novog ambasadora Crne Gore u Njemačkoj.

Đukanović je danas kazao da je "apsolutno uvjeren" da će Vujačić koji je do sada bio manje-više nepoznat crnogorskoj javnosti, kvalitetno obaviti posao ambasadora u državi koja je najuticajnija članica EU.

"Vujačića znam jako dugo, još iz vremena kada je radio u jednoj od agencija UN u Beču - UNIDO. Bio je vrlo prestižan čovjek u toj organizaciji, vrlo odgovoran reprezent onoga što su crnogorski interesi u toj agenciji, u sistemu UN i u Austriji kao sjedištu UNIDO. Godinama smo ostvarivali odličnu saradnju, a prije nekoliko godina on se uključio u širi sastav crnogorskog MIP-a i jedno vrijeme bio i direktor Diplomatske akademije MIP-a. Imajući u vidu to koliko je dugo proveo u tom kulturnom miljeu života u Austriji, sa besprekornim poznavanjem njemačkog jezika, uključujući i sve druge aspekte njegovog društvenog angažmana, nisam se iznenadio kada je ministar inostranih poslova Igor Lukšić predložio Vujačića za ambasadora u Berlinu", kazao je Đukanović odgovarajući na pitanje "Vijesti" što je Vladi preporučilo Vujačića za tako odgovorno i osjetljivo postavljenje u dilomatskoij mreži Crne Gore.

Doktor elektrotehničkih nauka i veliki majstor Regularne velike lože Srbije Ranko Vujačić je odlukom Vlade prije nekoliko dana, imenovan za ambasadora Crne Gore u Njemačkoj koja važi za državu iz reda najvažnijih diplomatskih punktova na svijetu.

Protiv te odluke, prema izvorima "Vijesti", glasali su ministri odbrane i unutrašnjih poslova Milica Pejanović Đurišić i Raško Konjević.

Vujačić je rođen u Beogradu 1951 godine, nikada nije živio ni radio u Crnoj Gori,a pored austrijskog i srpskog, ima i državljanstvo Crne Gore koje je dobio prije pet godina i to na predlog premijera Mila Đukanovića.

Vujačić je navodno svojevremeno u Organizaciji ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) sa sjedištem u Beču, lobirao za potapanje kanjona Tare kako bi se izgradila hidroelektrana Buk-Bijela.

Osim što je prvi čovjek masonske lože Srbije, Vujačić je i član srpskog ogranka Trilateralne komisije, udruženja koje je poznato i kao svjetska vlada u sjenci.

Članica srpskog ogranka Trilaterale - "East - West Bridge”(EWB) odnedavno je i sestra premijera Mila Đukanovića, Ana Đukanović.

U vladajućim krugovima se špekuliše da je imenovanje Vujačića zapravo kontrausluga za lobiranje za Buk-Bijelu i zasluga što je Ana Đukanović postala članica dijela Trilaterale.

Bonus video: