Dijele časti za političku upotrebu

Identitetska pitanja koja se podstiču ovakvim odlukama nose nivo društvene opasnosti i bude ružna sjećanja, kaže Uljarević
154 pregleda 121 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Tomislav Nikolić, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2015. 13:33h

Titula počasnog građanina u Crnoj Gori se sve više zloupotrebljava, jer se dodjeljuje na osnovu političke i nacionalne pripadnosti a ne zasluga, smatra izvšna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Podsjećajući da je Opština Berane nedavno proglasila predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za počasnog građanina, dok su albanski premijer i kosovski šef diplomatije Edi Rama i Hašim Tači počasni građani Ulcinja, Uljarević je upozorila da je opasno insistiranje na nacionalnom karakteru.

“Kada se počasna proglašenja uvedu na teren politike, pitanje je ko sve od toga ima korist, a ko štetu. Jasno je da identitetska pitanja koja se podstiču ovakvim odlukama danas nemaju težinu koju su nekada imala, ali ipak sa sobom nose određeni nivo društvene opasnosti i bude ružna sjećanja. Ovako ustanovljen kontekst afirmacije nacionalnog na lokalnom nivou, kroz političke institucije, daje na značaju politici dominantnog DPS-a”, rekla je ona.

Nikolić će primiti titulu počasnog građanina na sjutrašnjoj svečanoj sjednici, na koju neće doći predsjednik SO Ulcinj Fuad Hadžibeti. On je odbio da prisustvuje zbog odluke opozicionih partija da ne dođu na dodjelu počasnih titula Rami i Tačiju. Funkcioneri SNP-a i Demokratskog fronta protivili su se odluci ulcinjskih vlasti, navodeći da je ta odluka provokacija građana koji nijesu Albanci.

Uljarević smatra da se titule dijele ljudima koji ničim nijesu pomogli gradove čiji počasni građani postaju. “Umjesto da počasni građani budu priznati umjetnici, humanitarci ili naučnici, nas kao građane zasipaju jeftinom političko-nacionalnom propagandom kao paravanom od kojeg se ne vide brojni problemi iz socio-ekonomske sfere”.

Nikolić je za počasnog građanina izabran na inicijativu Nove srpske demokratije, iz koje je obrazloženo da je predsjednik Srbije predložen jer “u Beranama skoro da nema kuće koja u Srbiji nema nekoga svog”.

S druge strane, gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka je dodjeljivanje tituli Rami i Tačiju obrazložio “njihovim zaslugama za izvanredne dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i kvalitetniji položaj Albanaca u Crnoj Gori”.

Dok je Đeka, mimo statuta, zaobišao glasanje u Skupštini, Nikolić je za počasnog građanina u beranskom parlamentu imenovan jednoglasno. Za njega su glasali odbornici DPS, iako je Nikolić u vrijeme dok je bio u Srpskoj radikalnoj stranci govorio da Srbi u Crnoj Gori treba da prave svoju državu i da odnosi između dvije države ne mogu biti dobri ukoliko Crna Gora bude nezavisna.

Uljarević navodi da je DPS podržao Nikolića jer se radi o političkom partneru partije Mila Đukanovića. “Kada analiziramo političku prošlost mnogih političara iz država našeg regiona uočavamo da je promjena kursa djelovanja, zalaganja, političkih stavova postala njihov zaštitni znak i nažalost “kvalitet” za političko preživljavanje.

Ovaj vid hipokrizije postao je dominantan u politici na ovim prostorima, a do ne tako davno suprotstavljene političke strukture se već neko vrijeme međusobno odlikuju i priznaju”, rekla je Uljarević.

DPS: Nikolić se ogradio od negiranja Crnogoraca i države

Na pitanje zbog čega su podržali incijativu da se Nikolić odlikuje uprkos nekada oštroj retorici prema crnogorskoj nezavisnosti, u DPS-u su naveli da se predsjednik Srbije ogradio od svega što je govorio.

“Kao što znate, predsjednik Srbije je odmah po izboru na tu funkciju izjavio da zauvijek priznaje Crnu Goru kao državu i da je ta tema za njega završena priča.

Tom izjavom, ali i svojim daljim postupcima, Nikolić je napravio značajan iskorak u odnosu na svoje prethodnike, učinio jasan otklon od retorike partije kojoj je pripadao u predreferendumskom periodu i doprinio daljem unapređenju odnosa dviju susjednih i prijateljskih država", ističu u DPS-u.

Bonus video: