Demokrate: Nećemo u koaliciju sa DPS

Demokrate se su se odlučile na donišenje ovog akta zbog, kako su objasnili, činjenice da je smjena aktuelne vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima uslov svih uslova za demokratski i ukupni razvoj Crne Gore i poštovanje sloboda i prava njenih građana
27 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.07.2015. 14:21h

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore je na današnjoj sjednici donijelo akt kojim se ta stranka obavezla da neće formirati predizbornu ili postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) niti na lokalnom, niti na državnom nivou.

Demokrate se su se odlučile na donišenje ovog akta zbog, kako su objasnili, činjenice da je smjena aktuelne vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima uslov svih uslova za demokratski i ukupni razvoj Crne Gore i poštovanje sloboda i prava njenih građana.

“Crna Gora je jedina država u Evropi koja, nakon Drugog svjetskog rata, nije promijenila vlast na izborima, a bivstvovanje jedne partije u vlasti, obezbijeđeno na ulici, a zatim više puta “zasluženo” na nedemokratskim izborima, traje više od četvrt vijeka”, kazali su u Demokratskoj Crnoj Gori.

U toj partiji navode da je dvadesetpetogodišnja vladavina Demokratske partije socijalista imala štetne, a često i pogubne efekte po životni standard građana.

Demokrate su poručile da su riješeni da demokratizuju crnogorsko društvo, a Crnu Goru učine državom vladavine prava.

“Posebno uvažavamo činjenicu da u svim političkim subjektima na političkoj sceni Crne Gore postoje stručni i kompetetni kadrovi, čistih biografija, koji se istinski zalažu za razvoj demokratije i prosperitet Crne Gore, ali naglašavamo da se samo demokratizovanjem odnosa unutar partija i na demokratskim izborima, promjenom vlasti, oslobađa kadrovska i svaka druga energija, tako nužna za sveukupni napredak Crne Gore”, istakli su u Demokratskoj Crnoj Gori.

Demokrate su pozvale sve druge partije da usvoje sličan akt, naročito one koje su, kako su istakli, u svom višegodišnjem političkom djelovanju, nerijetko, dovodile u sumnju svoj opozicioni karakter manje ili više prikrivenom saradnjom sa DPS-om.

“Takođe, pozivamo i podstičemo sve partije da, sa druge strane, prestanu sa podmetanjima i čestim prozivanjima, okrećući oštricu kritike, umjesto prema vlasti, prema kolegama iz opozicije, a posebno ka Demokratama”, poručili su u toj stranci.

Bonus video: