Stokvis: Holandija će nastaviti da podržava Crnu Goru ka EU i NATO-u

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas u oproštajnu posjetu Stokvisa, koji je ponovio podršku Holandije evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore
2 komentar(a)
Duško Marković, Loran Luis Stokvis, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Duško Marković, Loran Luis Stokvis, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 17.07.2015. 17:29h

Holandija snažno podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u i nastaviće tijesno da sarađuje sa crnogorskom Vladom, kako bi država osjetila koristi po samom ulasku u evroatlantske i evropske strukture, rekao je odlazeći holandski ambasador Loran Luis Stokvis.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas u oproštajnu posjetu Stokvisa, koji je ponovio podršku Holandije evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

„Holandija snažno podržava Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i NATO i nastaviće tijesno da sarađuje sa Vladom Crne Gore, kako bi država osjetila koristi po samom ulasku u evroatlantske i evropske strukture” rekao je Stokvis.

Kako je saopšteno iz Vlade, ambasador je pohvalio napredak Crne Gore u dosadašnjim reformama pravosuđa i bezbjednosnog sektora, ocijenivši da bi država trebalo proaktivno da djeluje kako bi doprinijela promjeni svijesti i stavova građana.

Govoreći o procesu evropskih i evroatlantskih integracija, Marković je istakao da je Crna Gora načinila operativni i strateški iskorak kada je riječ o reformi bezbjednosnog sektora.

„U kratkom vremenskom roku postignuti su značajni rezultati u izgradnji integrisanog bezbjednosnog sistema, koji će na nacionalnom nivou biti sposoban da planira aktivnosti i savlada moguće bezbjednosne rizike“, rekao je Marković.

On je zahvalio Stokvisu na dragocjenoj podršci Holandije u razvojnim projektima u oblasti pravosuđa koja, kako je naveo, predstavlja podrstrek Crnoj Gori da nastavi reforme, sa ciljem izgradnje efikasnijeg i nezavsavsnog pravosuđa.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostor za intenziviranje ekonomske saradnje, pri čemu je Stokvis istakao spremnost svoje države da pruži Crnoj Gori podršku i na tom planu.

„Crna Gora treba da se izbori za svoje mjesto na konkuretnom tržištu Evropske unije, a Vlada Holadnije će joj u tom procesu pružiti svu portrebnu savjetodavnu i ekspertsku podršku i pomoć”, rekao je Stokvis.

Bonus video: