Koprivica: Nezaposlenost je u interesu DPS-a

Koprivica navodi da se nameće zaključak da je odlazak DPS-a u opoziciju vrhunski politički i ekonomski interes građana
42 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 17.07.2015. 14:06h

Pravo na rad ne smije biti zamijenjeno obavezom poniženja. Država mora stimulisati sposobnost za rad, a ne sposobnost čovjeka da trpi, smatra potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

"Nezaposlenost je u interesu DPS-a. To je njihova racionalna strategija i politički interes zbog više razloga. Prvo, dopuštanje visoke nezaposlenosti dovodi do pada plata jer radnici, zbog manjka alternativnih opcija, pristaju da rade za male pare. Na taj način se snižavaju troškovi radne snage za povlašćene grupe privrednika koji su pod patronatom DPS-a. Drugo, nezaposlenost je pretvorena u instrument diskriminacije u podijeljenom društvu. Zaposlenje dobijaju podržavaoci vlasti, na teret svih građana, a vlast korišćenjem teškog stanja građana i oskudice iscrpljuje ostale društvene grupe, tražeći im mito i pokornost u zamjenu za opstanak.

Treće, tolerisanje nezaposlenosti dovodi do rasta tražnje za poslom u javnom sektoru gdje vlast može olakšano da iznuđuje mito i navodi na pokornost. Četvrto, Dps računa da će nezaposlenost i siromaštvo pojeftiniti čovjeka i olakšati prodaju političkog patronata u zamjenu za glas. Peto, što je veća nezaposlenost, to je veća nesigurnost radnog mjesta i samim tim veći prostor za naplaćivanje mita od radnika kako bi zadržali posao. Šesto, tolerisnje rasta nezaposlenosti slabi snagu sindikata i ostalih segmenata građanskog društva koji bi inače mogli vršiti pritisak na vlast.

Sedmo, nezaposlenost u uslovima neuređene konkerencije na tržištu radne snage dovodi do razdora među građanima. Ako nema jasnih pravila građani su navedeni da ne biraju sredstva ne bi li došli do bilo kakvog zaposlenja. Radno tržište postaje ratište, a razdor je u interesu vladajuće elite da bi se uništilo saglasje građana kao važan činilac vršenja snažnog socijalnog pritiska na vlast. Osmo, visoka nezaposlenost i njen rast najteže pogađa mlade koji tek trebaju dobiti zaposlenje, što Dps-u daje šansu da mlade “pravovremeno” pokori i uvede u svijet bez ideala.

Deveto, od nezaposlenosti se očekuje da dodatno pojača lojalnost državnih službenika jer su rjeđa i slabija alternativna zaposlenja u privatnom sektoru. Stoga im pravno i politički neodgovorni premijer arogantno zahtijeva odgovornost za učinke. Drugim riječima, da budu “loše sluge goreg gospodara”, do čega nadamo se neće doći jer vjerujemo u pobjedu ljudske težnje za slobodom. Dodajmo i sledeći, a ne manje opasan razlog: nezaposlenost može biti izgovor za smanjenje državnog sektora kroz koje bi posao izgubili oni koji su tu zbog nužnosti, a ne pravičnosti sistema, kao i zbog „grešaka“ ranijih selektora.", navodi se u saopštenju Koprivice.

On navodi da se nameće zaključak da je odlazak DPS-a u opoziciju vrhunski politički i ekonomski interes građana.

"Smjena aktuelne vlasti na predstojećim izborima je odbrana od propadanja države i osipanja ljudskog dostojanstva. Nakon toga slijedi promjena pravne regulative da bi se obezbijedila efikasna kadrovska selekcija u državnoj upravi i njena depolitizacija, pravično regulisane procedure za prijem zaposlenih na javnim konkursima, odgovorna i efikasna inspekcija rada itd. Promjene su sve izvjesnije, a u interesu je građanina je da im da doprinos korišćenjem jednog od rijetkih prava koje mu je preostalo- prava glasa. Pravda podrazumijeva objektivan, nepristrasan i predvidljiv način na koji ljudi dolaze do zaposlenja. Bez prava na rad i dostojanstva rada nema razlike između čovjeka i ostatka žive i nežive prirode. Samo je pravda osnov mira i poretka u društvenoj zajednici", navodi se,

Dodaje se da državna vlast mora imati obavezu da obezbijedi privredni rast i dostojanstven rad, a ne pravo da navodi čovjeka na ponižavanje.

Bonus video: