Mandić: Zbog približavanja NATO-u Crna Gora meta ISIL-a

Mandić je kazao da ISIL kao svog ključnog neprijatelja prepoznaje NATO i države koje čine taj vojni savez, a koje su vodile više osvajačkih ratova na istorijskim prostorima na kojima žive Muslimani
33 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2015. 16:40h

Politika približavanja NATO-u dovela je da je Crna Gora postala meta fanatika iz Islamske države napada koje širom svijeta izvodi ta teroristička organizacija, saopštio je predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić.

Prema njegovim riječima, stav NOVE da je ulazak u NATO veoma opasna i rizična avantura, svakim danom se potvrđuje.

Mandić je kazao da ISIL kao svog ključnog neprijatelja prepoznaje NATO i države koje čine taj vojni savez, a koje su vodile više osvajačkih ratova na istorijskim prostorima na kojima žive Muslimani.

"Međutim, oni su kao svoje mete nedavno proglasili i saveznike NATO pakta, posebno države koje vojno sarađuju sa tim savezom ili žele da uđu u punopravno članstvo, a za koje su procijenili da bi im u budućnosti mogle predstavljati prijetnju", naveo je Mandić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On smatra da nema ni jednog jedinog dokaza da ulazak u NATO štiti i povećava bezbjednost Crne Gore, ali da je ovo još jedan u nizu razloga zašto treba odustati od opasnog puta kojim se kreće crnogorski režim.

Mandić je ocijenio da eventualno članstvo u Sjevernoatlantskom vojnom savezu izvodi Crnu Goru na vjetrometinu raznim terorističkim organizacijama, a najopasnija od njih je uputila direktne prijetnje i najavila napade na građane Crne Gore.

"Od ogromne važnosti je da ovo znaju svi stanovnici Crne Gore, pošto im se prethodnih dana, u snažnoj kampanji pojedinih predstavnika ovoga vojnog saveza, raznih plaćenika i lobista, serviraju neistine, naprimjer o tome kako sjedanje za sto gdje se donose odluke predstavlja ključni garant naše bezbjednosti. U realnom životu stvari su drugačije, čega smo svjedoci prethodnih dana", kazao je Mandić.

On je rekao da države članice ne zovu Crnu Goru u NATO da bi branili i ginuli za Crnu Goru, već da na određeni način doprinese realizaciji njihovih ciljeva i planova.

"Nakon eventualnog učlanjenja, Crna Gora bi postala legitimna meta raketnih sistema nuklearnih sila koje ne pripadaju NATO-u, što su njihovi predstavnici više puta javno potvrdili, i veoma poželjna destinacija za izvođenje akcija terorističkih organizacija koje NATO smatraju životnim neprijateljem koji ugrožava narode i zemlje iz kojih dolaze", smatra Mandić.

On je rekao da bi pogotovo u Crnoj Gori bilo lako izvoditi takve akcije, jer su, kako je naveo, kroz takozvane reforme službe bezbjednosti i Vojske Crne Gore uništene si jedna i druga ustanova.

"Pa oni koji bi planirali takve akcije naravno da ne bi rizikovali i odlazili u one države NATO-a u kojima postoje jaki odbrambeni i bezbjednosni sistemi, nego bi bez problema mogli da zadaju udarac NATO-u tamo gdje je najslabiji, a proizvedeni efekat je isti", kazao je Mandić.

On je istako da protivnici NATO-a, sumnjaju da je upravo to uloga koju su vodeće države NATO-a namijenile Crnoj Gori, da na sebe primi prvi udar.

Mandić je kazao da u suprotnom, te države ne bi insistirale na takozvanim reformama bezbjednosnog sektora, koji je za posledicu imao katastrofalne rezultate.

"Služba bezbjednosti se mijenja u pravcu da više ne bude snažno sredstvo u rukama crnogorske vlasti, koja je često koristila i za prljave i zakonom nedozvoljene poslove, već da isključivo odrađuje zadatke za pojedine međunarodne centre i postane samo praktičan alat u rukama stranih službi koje žele da kontrolišu Crnu Goru", ocijenio je Mandić.

On je kazao da crnogorska vojska koja se donedavno ponosila slavnom prošlošću, i čak nedavno imala i veoma važnu ulogu u odbrani države od agresije NATO saveza, danas više ne postoji kao ozbiljna oružana formacija.

"Nekadašnje vrijednosti koje su krasile vojnika sa ovih prostora- patriotizam, odanost državi i narodu, njegovanje kulta junaka, spremnost na žrtvu u odbrani otadžbine - zamijenjene su ubrzanim učenjem komandi na engleskom jeziku, igranjem igrica i zanimanjem fejsbukom na računarima, kao i kratkim kursevima u vršenju požarske službe u Avganistanu", rekao je Mandić.

On je istakao da su strojeva obuka i osnovne vježbe sa naoružanjem na prostoru kopna ili mora koji pripada Crnoj Gori, a koje može biti ugroženo od eventualnog agresora, potpuno zanemarene i proglašeno nebitnim.

"Crnogorski režim je, u saradnji sa NATO, godinama radio na uništavanju vojske i slabljenju odbrambene moći države, a sve zbog toga kako bi se zadovoljio interes NATO-a. Crna Gora nema ni jedan razlog da vjeruje u dobre namjere zapadnog vojnog saveza, a još jednom podsjećamo da smo jedina država u Evropi koju je NATO bombardovao", zaključio je Mandić.

Bonus video: