DPS SDP-u: Optužbe koje upućujete izvršnoj vlasti, sami sebi stavljate na dušu

"Skupština nije isto što i njen predsjednik ko god to bio bez obzira što se to tako želi predstaviti"
7 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.07.2015. 15:15h

Neupućeni čitalac jučerašnjeg saopštenja SDP-a mogao bi steći utisak da je u Crnoj Gori na vlasti nekakav surovi, autoritarni, nedemokratski i neuki DPS, ali je tu srećom Skupština Crne Gore personifikovana u njenom predsjedniku, kao jedina brana od te tobožnje "autokratije" i "nesposobnosti" izvršne vlasti, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"A kako stvari zapravo stoje? Skupština nije isto što i njen predsjednik ko god to bio bez obzira što se to tako želi predstaviti. Skupštinu čini 81 poslanik od kojih je najviše iz DPS-a tako da ni pohvale Skupštini nijesu sinonim za pohvale predsjedniku koliko god truda bilo ulagano da se to tako predstavi javnosti", navodi se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da sa druge strane izvršna vlast nije isto što i DPS.

"Kičmu izvršne vlasti čini koalicija DPS-a i SDP-a tako da "principijelno" distanciranje predsjednika Skupštine i njegovih pristalica od izvršne vlasti znači distanciranje od onoga u čemu i sam SDP participira i to na značajnim pozicijama. Pri tome se "distanciranje" sastojalo od podilaženja opoziciji, kojoj je, prirodno, svaki takav postupak dobrodošao, i od demagoško-patriotskih lamenata nad interesima Crne Gore i tobožnje brige o socijalnoj pravdi. Prelazak na drugu stranu, tj. formalizacija odnosa sa opozicijom, koja većinski predstavlja politiku negacije postreferendumske Crne Gore, nije se dogodila jer ni u opoziciji ne postoji dugoročna dobrodošlica polupoltici SDP-a, već samo kratkoročna koliko bi potrajalo aktuelno političko prebrojavanje", ističe se u saopštenju.

Iz DPS su kzali da Socijaldemokratska partija, koja danas predstavlja ostatak stranke koji luta od poistovjećivanja sa parlamentarnim "uspjesima", uz potpunu demagošku negaciju svoje odgovornosti, za sve što optužuje izvršnu vlast, fakat sama sebi stavlja na dušu.

"Iz takve autistične samokonfuzije pristeklo je dosta štete građanima Crne Gore. Proistekla su od predsjednika Skupštine, lično inicrana, tri zakona koja je Ustavni sud odbacio. Navodni ustavotvorac brani najviši pravni akt neustavnim zakonima, jednako kao što brani Crnu Goru od investitora spremnih da ulažu svoj kapital. Cijela država očekuje da je više ovako ne branite", piše u saopštenju DPS.

Kako se dalje navodi u saopštenju DPS, juče je proistekao i set ofanzivno-defanzivnih interpretacija činjenica koje ipak ostaju interpretacije, a ne činjenice.

"Otuda ovakva retrospektivna pamet u vezi sa privatizacijom KAP-a koja je, „nedavno“ (sada vidimo - i iznenaćujuće za SDP), realizovana. To je intrpretacija činjenice. A činjenica je da se sve dogodilo još 2005. godine i u prvm fazama uz saglasnost oba koaliciona partnera. Otuda pominjanje nevjerovatnih, a zapravo neistinitih, navodnih štetočinstava u vezi ovog projekta, među kojima su i navodne "subvencije Deripaski". To je interpretacija činjenica. Činjenica je da nikakve subvencije nikada nijesu postojale ni davane! Otuda impresivna brojka od 400 miliona koje je, opstrukcijom privatizacije RUP i TEP, takođe, prije svega par godina, "zaštitio" SDP, otuda ćutnja i nepominjanje tadašnjeg čuvenog "plana B" koji će "spasiti" državnu srebrninu", rekli su iz DPS.

Oni tvrde da je to interpretacija činjenica.

"A činjenica je da je postojala riješenost da se spriječi baš tolika investicija u privatizaciju TEP i RUP, uz izgradnju drugog bloka, sanaciju deponije, novu otkrivku u Maoču i, što je možda i najvažnije, toplifikaciju Pljevalja. Otuda ponavljanje ličnih napada „Simović i Gvozdenović ponavljaju iste besmislice“. To je interpretacija činjenica. A činjenica je da o takvoj zaštitarskoj djelatnosti nema ubjedljivih argumenata", kazali su iz DPS.

Iz ove partije su rekli i da je u reagovanju potpredsjednika Skupštine i ministra održivog razvoja i turizma pobrojan pedantno i opisan niz protivustavnih i protivzakonitih akata koje čini Parlament pod rukovodstvom svog prvog čovjeka.

"Na ovo građani Crne Gore još uvijek čekaju odgovor. Nabrojane su štete koje se čine državi i građanima. I na ovo građani još uvijek čekaju odgovor", zaključili su iz DPS.

Bonus video: