Neka je vječna Crna Gora

"Ovogodišnji Dan državnosti Crnogorci u Srbiji obilježavaju demonstrirajući jedinstvo u Nacionalnom savjetu i odlukom da 13. jul – Dan državnosti Crne Gore bude jedan od zvaničnih praznika crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji", kaže se saopštenju
192 pregleda 17 komentar(a)
Zastava, Foto: Savo Prelević
Zastava, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.07.2015. 13:40h

Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji čestitao je građanima Crne Gore 13 jul – Dan državnosti.

"Ovogodišnji Dan državnosti Crnogorci u Srbiji obilježavaju demonstrirajući jedinstvo u Nacionalnom savjetu i odlukom da 13. jul – Dan državnosti Crne Gore bude jedan od zvaničnih praznika crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji", kaže se saopštenju.

Čestitku, sa porukom Neka je vječna Crna Gora, potpisali su predsjednik savjeta Ratko Šoć i predsjednica Izvršnog odbora Aleksandra Vučinić.

SNP: U 13. jul ujedinjeni su slobodarstvo i antifašizam

Socijalistička narodna partija svim građanima čestita 13. jul - Dan državnosti i Dan ustanka naroda Crne Gore.

"Crnu Goru na najbolji način simbolizuju slobodarstvo i antifašizam ujedinjeni u jedan datum 13. jul. Tog dana, 1878. i 1941. godine ispisane su slavne stranice istorije Crne Gore, odnosno došle do izražaja sve duhovne, moralne i ratničke vrline naroda Crne Gore. Posebno 13. jula 1941. godine kada su građani Crne Gore, masovno i odlučno, izvan svih ideoloških i socijalnih granica, kazali "NE" zlu fašizma. SNP, zbog toga, sa posebnim uvažavanjem gaji sjećanje na te značajne datume naše istorije i odaje počast svim herojima palim za slobodu zemlje i svojih pokoljenja", navodi se u čestitki ove partije.

Iz SNP su kazali da će u ovom vremenu punom iskušenja i izazova, nastaviti sa afirmacijom vrijednosti antifašizma, a time i značaja Crne Gore kao građanske države.

Popović: Dužnost je svih nas da sa posebnim senzibilitetom i osjećajem obilježimo 13. jul

Građanima i građankama Crne Gore, u svoje lično i u ime Liberalne partije, čestitam Dan državnosti Crne Gore i dan antifašističkog ustanka crnogorskog naroda 13. jul, kazao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

"Ovaj datum, više od vijeka od njegovog utemeljavanja i decenije od obnove suvereniteta Crne Gore, objedinjava sve one vrijednosti i ideale koje su ljudi u Crnoj Gori vjekovima stvarali, baštinili i snažno čuvali i očuvali što svjedoči i današnja Crna Gora. Utemeljena na najvećoj vrijednosti, a to je sloboda, njen plamen je preživo na istorijskoj vjetrometini i odolio svim izazovima koje su vijekovi i decenije za nama nosile. Takav duh doživio je svoj najveći trijumf upravo 13. jula, kako 1878. godine tako i 1941. kada se masovno suprotstavio fašističkoj agresiji i ponovo bio svjetionik tada porobljenoj Evropi., rekao je Popović.

On je dodao da zato i jeste danas dužnost svih nas da sa posebnim senzibilitetom i osjećajem obilježimo ovaj dan, sjećajući se svih onih koji su položili svoje živote u borbi za bolju budućnost.

"Ovo jeste i obaveza svima nama da, kao slobodni pojedinci, u daljem djelovanju i radu, nastojimo da gradimo Crnu Goru kao prosperitetnu, progresivnu i modernu državu u kojoj se svako mora osjećati komotno i slobodno i koja će biti zajednički dom svih njenih građana. Da je vječna Crna Gora i njena sloboda", piše u Popovićevoj čestitki.

Bonus video: