Crna Gora napravila snažan iskorak u reformi pravosuđa

"Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će Crna Gora nastaviti sa ovakvim naporima, koji uključuju i pozitivne rezultate kada su u pitanju istrage, krivično gonjenje i presude u oblasti organizovanog kriminala i korupcije", istakli su visoki predstavnici Stejt Dipartmenta
70 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.07.2015. 15:38h

Crna Gora je napravila snažan iskorak u reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava, ocijenili su na sastanku sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, predstavnici Stejt Dipartmenta, Brajan Hojt Ji i Džejms Volš.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je, da su predstavnici Stejt Dipartmenta konstatovali da je Crna Gora posljednjih nekoliko godina napravila snažan iskorak u reformi pravosuđa i jačanju vladavine prava, naročito sa stanovišta zakonodavne i institucionalne reforme.

"Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će Crna Gora nastaviti sa ovakvim naporima, koji uključuju i pozitivne rezultate kada su u pitanju istrage, krivično gonjenje i presude u oblasti organizovanog kriminala i korupcije", istakli su visoki predstavnici Stejt Dipartmenta.

Pažin je, kako se navodi, zahvalio na kontinuiranoj podršci SAD u oblasti pravosudne reforme i obuke crnogorskog pravosudnog kadra.

On je istakao da njegova posjeta SAD dolazi u pravo vrijeme, nakon što je zaokružen zakonodavni krivično – pravni okvir i uspostavljene nadležne institucije i da će dodatno doprinijeti razmjeni iskustva i primjera najboljih praksi u toj oblasti.

Pažin je upoznao sagovornike sa dinamikom uspostavljanja Specijalnog državnog tužilaštva i izborom glavnog specijalnog tužioca i osam od predviđenih deset specijalnih tužilaca, istakavši da je njihov jednoglasni izbor odraz snažne volje i opredjeljenja društva da se postojeća reforma valorizuje kroz kredibilne rezultate.

"Posebna tema sastanka bilo je zakonodavstvo u oblasti oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom, na kojem se trenutno radi u Ministarstvu pravde u tijesnoj komunikaciji sa Evropskom komisijom", kaže se i saopštenju.

Navodi se da je istaknuto zadovoljstvo dosadašnjom programskom saradnjom u oblasti pravosuđa i sprovođenja zakona i otvoren prostor za dalju podršku SAD Crnoj Gori u toj oblasti.

Bonus video: