Građanski pokret URA: Zakupac Marine pljačka Budvane

"Cijena korišćenja veza za barku sa kabinom dužine od 6 do 7 metara u proteklih 10 godina je narasla za više od 130 odsto. Vlasnici sada plaćaju za istu uslugu oko 700 eura, a prije 10 godina cijena je bila 300 eura"
73 pregleda 5 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.07.2015. 14:04h

Građanski pokret URA je saopštio da je ovih dana na sceni "još jedan u nizu primjera pljačke građana, koji vlast, u već poznatom maniru, sprovodi uz pomoć "strateških partnera"".

Kako su naveli, mještani Budve, vlasnici plovnih objekata u gradskoj luci, su zaprepašćeni novim, uvećanim cijenama korišćenja vezova.

"Cijena korišćenja veza za barku sa kabinom dužine od 6 do 7 metara u proteklih 10 godina je narasla za više od 130 odsto. Vlasnici sada plaćaju za istu uslugu oko 700 eura, a prije 10 godina cijena je bila 300 eura. Radi se o plovilima skromnih mogućnosti i male tržišne vrijednosti, a ne o poludeplasmanskim čamcima i gliserima za čije vezivanje su cijene višestruko veće", navodi se u saopštenju URA Budva.

Dodaju da sva priča ne bi bila toliko čudna da nije riječ o "državnoj imovini kojom gazduje državno preduzeće Morsko dobro".

"Po već razrađenom scenariju, "strateški partneri" prave države u državi kreirajući sopstvena pravila i cjenovnike, a uz to obećavajući milionske investicije. Po kom zakonu i pravilniku je zakupac Nil Emilfarb mogao pretvoriti gradsku luku u marinu? U evropskim turističkim metropolama ne postoji sličan primjer. Drvene barke i brodići se vezuju ispod zidina drevnih gradova, a marine za jahte su smještene daleko izvan tih zona. U slučaju budvanske luke je obrnuto", dodaje se u saopštenju.

Sličan scenario je, kako se navodi, pripreman u Baru i Tivtu, ali je u tim gradovima, uz veliku borbu i protivljenje građana, sačuvan status gradskih luka, a vlasnici plovila plaćaju višestruko niže zakupe vezova od Budvana.

"Građanskim protestom i jednočasovnom blokadom luke mogla bi se skrenuti pažnja i Specijalnom tužilaštvu da pročešlja dokumentaciju Morskog dobra, kako bi neko konačno odgovarao za decenijsku pljačku građana", zaključuje se u saopštenju URA Budva.

Bonus video: