Demokrate: Skandalozna odluka Skupštine Prijestonice da izostave tačku o besplatnim udžbenicima

"Komentar predsjednice Skupštine, nakon glasanja o izostavljanju sa dnevnog reda Odluke o besplatnim udžbenicima govori sve o motivima, načinu djelovanja i "demokratskom kapacitetu" ove ekipe: "E tako, oposlismo ovo". No, što drugo možete očekivati od njih, kad su i samu predsjednicu Skupštine izabrali silom"
136 pregleda 5 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 28.09.2018. 15:10h

Cetinjske Demokrate smatraju da je skandalozna odluka u Skupštini Prijestonice, kojom je danas izostavljen sa dnevnog reda njihov prijedlog o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za sve cetinjske osnovce.

"U nenaslovljenom i na brzinu, prije same sjednice sastavljenom dopisu Odbora za finansije samo je naznačeno da gradonačelnik nije podnio amandmane, što nikako ne može biti razlog za izostavljanje. Još se jedino navodi da bi predlog Odluke "ugrozio realizaciju Budžeta za 2019. godinu"(?!), što opet ne može biti valjan razlog za izostavljanje. Kako Predlog bilo koje odluke može ugroziti Budžet?! Neko može smatrati da usvajanje ili neusvajanje odluke može ili ne može ugroziti budžet, ali kako to predlog ugrožava budžet?! Mislimo da su ovdje potpuno jasni motivi DPS-SD većine da se ova tačka silom izostavi sa dnevnog reda: trebalo je nekako izbjeći glasanje o samoj odluci, pa i uz brutalno kršenje propisa i demokratskih načela. Ovo je samo nastavak njihove dobro poznate matrice vladanja - zaustaviti u startu sve inicijative i predloge opozicije, interes građana gurnuti u treći plan. Nije bitno što cetinjska djeca neće dobijati besplatne udžbenike, bitno je glasati protiv Demokrata", kazali su iz tabora cetinjskih Demokrata.

Oni napominju da je Odluka o besplatnim udžbenicima dobila jednoglasnu podršku Odbora za društvene djelatnosti, kao i Odbora za Statut i propise, koji su predložili Skupštini da je usvoji

"U Izvještaju Odbora za društvene djelatnosti, čiji je predsjednik dr Milovan Milo Janković, čak se precizno navodi da se Predlog Odluke usvoji "onako kako je dat od strane predlagača". Dr Janković i svi ostali članovi ovih odbora su preko noći promijenili mišljenje i nijesu imali petlje da danas ponovo podrže odluku. Očigledno je "zazvonio crveni telefon" i naređeno je da se glasa za izostavljanje odluke sa dnevnog reda, kako bi se izbjeglo glasanje za sami predlog odluke. Sve ovo nam govori koliko je teška borba za demokratizaciju ovog društva i sa kim imamo posla", navode Demokrate.

Iz njihovog cetinjskog odbora smatraju da je današnji čin pokazao "sve razmjere nedemokratskog kapaciteta".

"Zabrana da se uopšte raspravlja o predlogu odluke, predstavlja totalno antidemokratski, ako hoćete i anticivilizacijski čin, kakav odavno nije viđen, ne samo u parlamentu Prijestonice. Ali i sliku, koja se ukazala pred građanima Prijestonice, na kojoj se kristalno jasno vidi ko zaista želi dobro ovome gradu, a ko sabotira svaki dobar predlog, ko radi u interesu svih građana, a ko po diktatu partije, ko se istinski bori za Cetinje, a ko ne želi podržati ono što je interes svih građana. Komentar predsjednice Skupštine, nakon glasanja o izostavljanju sa dnevnog reda Odluke o besplatnim udžbenicima govori sve o motivima, načinu djelovanja i "demokratskom kapacitetu" ove ekipe: "E tako, oposlismo ovo". No, što drugo možete očekivati od njih, kad su i samu predsjednicu Skupštine izabrali silom, uz kršenje Poslovnika i Zakona, po hitnom postupku, onemogućavajući opoziciju da učestvuje u raspravi", kazale su Demokrate.

Bonus video: