Vlada: Crna Gora je uz svoje makedonske prijatelje na njihovom putu ka NATO i EU

117 pregleda 28 komentar(a)
Makedonija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Makedonija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2018. 07:27h

Vlada Crne Gore čestitala je Makedoniji i njenom premijeru Zoranu Zaevu nakon što je Skupština Makedonije sinoć dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila odluku za pristupanje ustavnim izmjenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

"Čestitamo Makedoniji i premijeru Vlade Makedonije Zoranu Zaevu. Crna Gora je uz svoje makedonske prijatelje na njihovom putu ka NATO i EU", objavila je Vlada na svom Tvier profilu.

Čestitala je i Misija Crne Gore u NATO.

Sinoćnjim glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmjenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Bonus video: