Oliver: Krivokapić postavio temelje, pokrenuo i dao novu snagu Helsinki +40 procesu

Na skupu, koji okuplja više od 300 parlamentaraca iz OEBS regije, istaknuto je da budućnost OEBS–a zavisi od očuvanja helsinških prinicipa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećnost dijalogu i kompromisu
4 komentar(a)
Ranko Krivokapić, PS OEBS, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, PS OEBS, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 06.07.2015. 15:29h

Budućnost OEBS–a zavisi od očuvanja helsinških prinicipa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećnost dijalogu i kompromisu, ocijenjeno je na godišnjem zasijedanju te međunarodne organizacije.

Zasijedanju OEBS-a u Helsinkiju prisustvovali su predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, koji je i počasni predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a, kao i potpredsjednik crnogorskog parlamenta Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.

Na zasijedanju OEBS-a, za novog generalnog sekretara Parlamentarne skupštine izabran je Roberto Montela i usvojen budžet za 2015/2016. godinu.

Montela je kazao da je spreman da nastavi pronalaženjem odgovora na izazove koji stoje pred OEBS regijom.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, Montela je zahvalio Krivokapiću za doprinos i pomoć u sprovođenju aktivnosti i jačanju PS OEBS.

Dosadašnji generalni sekretar, Spenser Oliver, je istakao da je Krivokapić postavio temelje i pokrenuo i dao novu snagu Helsinki +40 procesu.

“Fokus danas održane plenarne sjednice upravo je bio Helsinki +40 proces, odnosno značaj godišnjice potpisivanja Završnog Helsinškog akta koji predstavlja artikulaciju inovativnog i sveobuhvatnog koncepta bezbjednosti”, navodi se u saopštenju Krivokapićevog kabineta.

Na skupu, koji okuplja više od 300 parlamentaraca iz OEBS regije, istaknuto je da budućnost OEBS–a zavisi od očuvanja helsinških prinicipa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećnost dijalogu i kompromisu, kao i izgradnju povjerenja i zajedničko djelovanje za rješavanje izazova u oblastima koje pokriva ta organizacija.

U saopštenju se navodi da je na sastanku razgovarano i o izostanku ruske delegacije na skupu.

Diskusija o tome je, kako se navodi, bila zasnovana na prijedlogu država članica EU za koju je ocijenjeno da nije u duhu parlamentarnog dijaloga, kao i da je za razmatranje gorućih bezbjednosnih pitanja prisustvo ruske delegacije neophodno.

Na sjednicama odbora razmatrane su rezolucije koje se tiču bezbjednosti, demokratije i ljudskih prava, kao i ekonomije i zaštite životne sredine.

Dodaje se da bi one trebalo da budu razmatrane u okviru zajedničke deklaracije.

Bonus video: