Mustafić: Na zločine neće ni podsjećanje

„Nismo imali dovoljno informacija“, obrazložio je predsjednik OO DPS-a Slobodan Radović Krušo uzdržanost odbornika te partije prilikom glasanja o podizanju spomen obilježja žrtvama deportacije
68 pregleda 27 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.07.2015. 06:06h

Izostanak podrške inicijativi da se u Herceg Novom podigne spomenik Bošnjacima žrtvama zločina deportacije je jeftina politička kalkulacija onih koji nisu to podržali, ocijenio je potpredsjednik Bošnjačke stranke i Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić.

Incijativa da se žrtvama deportacija podigne spomenik ispred Centra bezbjednosti u Herceg Novom, odakle su deportovani, nije dobila podršku u lokalnom parlamentu. Za nju su glasali samo predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), dok su odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Izbora, i Nove srpske demokratije bili uzdržani.

Tokom glasanja o toj inicijativi većina predstavnika Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata bila je odsutna.

“Zaista sam iznenađen takvim ishodom glasanja o inicijativi. Mislim da je to bio jedan civilizacijski čin, predlog kojim bi se na jedan civilizacijski dostojan način obilježio početak ili mjesto deportacije. Toga nije bilo samo u Herceg Novom nego širom Crne Gore, ali u Herceg Novom je započeto i najviše ljudi je tu uhapšeno. To bi bio jedan krajnje dostojanstven čin, koji ne bi mnogo koristio žrtvama ali bi simbolički bio veoma značajan. Mislio sam da će ta inicijativa dobiti jednoglasnu podršku svih odbornika”, rekao je Mustafić.

On je kazao da izostanak podrške takvom činu može tumačiti samo kao jeftino politikanstvo.

“Ne mogu drugačije tumačiti osim kao jeftino politikanstvo, jeftinu političku kalkulaciju onih koji nisu podržali tu inicijativu. Ili ono u šta zaista ne želim da vjerujem, da neko nije napravio otklon od dešavanja devedesetih, odnosno ideološki otklon u smislu da ne želi čak i da napravi obilježje kojim bi se na neki način makar i simbolički podsjećalo na užasan zločin”, zaključio je Mustafić. Inicijativu o postavljanju spomen-ploče ispred zgrade MUP-a u Herceg Novom, odakle su u maju 1992. deportovani građani BiH, a kasnije najveći broj i ubijen, pokrenulo više nevladinih organizacija još 2011.

DPS nije imao “dovoljno informacija”

„Nismo imali dovoljno informacija“, obrazložio je predsjednik OO DPS-a Slobodan Radović Krušo uzdržanost odbornika te partije prilikom glasanja za predlog Dragana Šimraka (SDP) da se u dnevni red uvrsti razmatranje inicijative o podizanju spomen obilježja žrtvama deportacije državljana BiH iz Herceg Novog.

On je kazao da je predlog trebalo podrobnije obraditi i dostaviti odbornicima.

Bonus video: